του Κώστα Ράπτη

Ιδιαίτερα σύντομη, μόλις ημίωρης διάρκειας, υπήρξε η σημερινή πρώτη συνεδρίαση στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό που διεξάγεται στο Crans Montana της Ελβετίας υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres ο οποίος έχει επανακάμψει στις συνομιλίες, γεγονός που δημιουργούσε προσδοκίες επιτάχυνσης της πορείας προς συμφωνία.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ο γγ του ΟΗΕ έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Mustafa Akinci.

Εν τω μεταξύ τριβές στο εσωτερικό του ελληνοκυπριακού πολιτικού κόσμου προκαλούν οι προτάσεις που ανέπτυξε προφορικά ο Ν. Αναστασιάδης κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της πενταμερούς.

Με κοινή τους επιστολή προς το εθνικό συμβούλιο Κύπρου οι ηγέτες των μικρότερων κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ), Ελένη Θεοχάρους (Αλληλεγγύη) και Γιώργος Περδίκης (Οικολόγοι), διατυπώνουν έντονη διαφωνία με την αποδοχή από μέρους του Κύπριου προέδρου σημείων τουρκικών απαιτήσεων σε θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, προκειμένου να υπάρξει μετατόπιση στο ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ανταπόκριση του Τουρκοκυπρίου ηγέτη και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στις προτάσεις Αναστασιάδη (οι οποίες πάντως δεν κατατέθηκαν γραπτά) υπήρξε αρνητική. Ωστόσο σήμερα νεότερες πληροφορίες από το Crans Montana κάνουν λόγο για παρατηρούμενη ευελιξία στο ζήτημα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων.

Παράλληλα παραμένει στο φόντο η επιδίωξη για κλιμάκωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με μετάβαση στη διεθνή διάσκεψη των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως έχει προτείνει από τις αρχές της εβδομάδας ο διεθνής μεσολαβητής Espen Barth Eide.