Της Δήμητρας Καδδά

Στους δύο ειδικούς λογαριασμούς του κράτους αναμένονται σήμερα τα 7,7 δισ. ευρώ της πρώης υποδόσης, μετά την απόφαση εκταμίευσης που έλαβε ο ESM την Παρασκευή.

Με την απόφαση αυτή γίνεται εφικτή η "βούληση" των δανειστών να μην υπάρχει (επισήμως) θέμα Ελλάδα στην σύνοδο του Eurogroup που λαμβάνει χώρα σήμερα, αλλά και η διατήρηση χαμηλών τόνων έως τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου (σ.σ. ακόμη και η επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σχεδιάζεται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου για τον ίδιο λόγο).

Βεβαίως, ανεπισήμως θέμα Ελλάδας σήμερα θα υπάρξει στα "πηγαδάκια" της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ όχι μόνο λόγω του μνημονίου με το ΔΝΤ που έχει "κλειδώσει" και οδεύει προς έγκριση σε επίπεδο ΔΣ του Ταμείου (σ.σ. η συνεδρίαση σχεδιάζεται έως τις 27 Ιουλίου με άδηλο αν θα υπάρξει ή όχι αναβολή) αλλά και εξ αιτίας της συζήτησης που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει για την μετά τον Αύγουστο του 2018 "εποπτεία" της Ελλάδας.

Η κυβερνητική θέση για πλήρη έξοδο από τα μνημόνια σε 13 μήνες, συνδέεται με την δυνατότητά της για πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Και παρά τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακή επιστροφή στις αγορές, μία πλήρης έξοδος συνδέεται όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές και με την διαμόρφωση ενός "μαξιλαριού" διαθεσίμων που θα λειτουργεί ως "ασπίδα" προστασίας.
 
Οι δόσεις και τα διαθέσιμα με το σταγονόμετρο
 
Ακόμη όμως η κυβέρνηση δεν έχει καν ξεκινήσει να μαζεύει διαθέσιμα. Όσο για το πακέτο των 7,7 δισ/ ευρώ, τα 800 εκατ. ευρώ οδεύουν σε αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου (άρα των διαθεσίμων) σε ποσοστό τουλάχιστο 33%, ενώ τα υπόλοιπα 6,9 δισ. ευρώ θα… εξαερωθούν πολύ γρήγορα.

Η πρώτη πληρωμή θα γίνει στις 17 Ιουλίου και αφορά σε 2,2 δισ. ευρώ της "τελευταίας” απόπειρας έκδοσης τριετούς ομολόγου το 2014 που επηρεάστηκε από την αναταραχή που προκάλεσε τότε ο συνδυασμός της χρεοκοπίας της πορτογαλικής Banco Espirito Santo και της αλλαγής του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα μετά τις Ευρωεκλογές.

Στις 18/7 θα πληρωθούν 302 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου 3,877 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ για τα ομόλογα που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της. Συνολικά θα διατεθούν 6,377 δισ. ευρώ και τα (λίγα) υπόλοιπα θα παραμείνουν στον ειδικό λογαριασμό για τις επόμενες "λήξεις" περιμένοντας "ανεφοδιασμό" από την επόμενη αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο με πρόβλεψη για 5 δισ. ευρώ.

Από την επόμενη (τρίτη αξιολόγηση) αλλά κυρίως από τις άλλες που πρέπει να ακολουθήσουν (άλλες τρεις τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2018 για να οδηγήσουν στην τελική υπερ-αξιολόγηση του Αυγούστου) προβλέπεται ότι θα διαθέτει ο ESM δόσεις για την δημιουργία μαξιλαριού διαθεσίμων.
 
Τα 9 δισ. ευρώ διαθεσίμων

 
Το "μαξιλάρι" διαθεσίμων αν όλες οι αξιολογήσεις γίνουν είναι στα 9 δισ. ευρώ σύμφωνα με το "πλάνο" που έχει δημοσιεύσει η Κομισιόν, έναντι πρόβλεψης για 13 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν (όταν τελείωσε η πρώτη αξιολόγηση). Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία "βγήκε" στις αγορές με 15 δισ. ευρώ διαθέσιμα.

Ουσιαστικά πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανείου των 86 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι δεν θα φτάσει στην Ελλάδα. Και έτσι ξεδιπλώνονται τα σενάρια για την εποπτεία που σχεδιάζεται για μετά τον Αύγουστο του 2018 και τα πιθανά "κεφάλαια" ή τους άλλους όρους για τις παρεμβάσεις στο χρέος με τους οποίους θα συνδέεται.
 
Οι πιστοληπτικές γραμμές
 
Κεντρικό ρόλο στα σενάρια αυτά έχουν οι δύο πιστοληπτικές γραμμές ( PCCL- ECCL) που προβλέπει ο ESM. Ουσιαστικά αν η κυβέρνηση σε 13 μήνες από σήμερα δεν έχει καταφέρει να βγει στις αγορές πλήρως ή αν δεν έχει λάβει την πολυπόθητη οριστική λύση για βιώσιμο χρέος ή αν υπάρχουν "σκιές" στη φερεγγυότητα των τραπεζών, τότε η πιο καλή εκδοχή για τον διάδοχο του Τρίτου Μνημονίου θα είναι η περίφημη "ECCL", η "αυστηρή" πιστοληπτική γραμμή που ουσιαστικά συνιστά ένα πιο "λάιτ" Μνημόνιο. Περιλαμβάνει ελέγχους ανά τρίμηνο και υποχρεωτική λήψη μέτρων (ακόμα και αν δεν πάρει ούτε ένα ευρώ από την εν λόγω γραμμή). Υπάρχει και η καλή γραμμή, αλλά αυτή απαιτεί βιώσιμο χρέος και ιστορικό όχι πλήρους αλλά "ομαλής" πρόσβασης στις αγορές που τώρα.. επιχειρείται.
 
Τα φέσια και το μεγάλο στοίχημα
 
Υπάρχει όμως και ένα άλλο "πρόβλημα", οι πληρωμές του κράτους προς ιδιώτες για τα κρατικά "φέσια" των 6,5 δισ. ευρώ. Τα 800 εκατ ευρώ της υποδόσης και τα ακόμη 800 εκατ. που μπορούν να έρθουν από Σεπτέμβριο πρέπει να συνοδεύονται από εθνική συνεισφορά. Και απομένουν μόνο 2 δισ. έως και τον Αύγουστο του 2018  από το δάνειο του ESM για τις οφειλές προς πολίτες-επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα αναζητούνται πλέον από την "τσέπη" του δημοσίου. Δηλαδή κάθε νέο χρέος που δημιουργούν νοσοκομεία, ταμεία και άλλοι "φορείς" πλέον προκαλεί πλήγμα και στον μεγάλο στόχο για "μαξιλάρι" διαθεσίμων και πλήρη έξοδο στις αγορές… …