Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Αν και δυσκολεύτηκε, τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, χωρίς όμως να αλλάξει τα δεδομένα μετά τη διάσπαση των 850 μονάδων, διατηρώντας σήμερα τον συναλλακτικό τζίρο σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 856,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 853,23 μονάδων (-0,04%) και 857,75 μον. (+0,49%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 81 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,21%, στις 2.223,55 μονάδες, ενώ στο +0,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.164,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 1.132,38 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,27%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 6,62%.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, κάθε άλλο παρά υποτονική παραμένει η ελληνική αγορά στο μέσον του φετινού καλοκαιριού. Κόντρα σε εποχικότητες, παραδόσεις και στατιστικά για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη και μάλιστα με συναλλαγές που κάθε άλλο παρά έλλειψη ενδιαφέροντος δηλώνουν. Το φαινόμενο των πέντε συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2013 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε εμφανίσει αθροιστική απόδοση 15,5%.

Τα καλά νέα στο ΧΑ δεν περιορίζονται μόνο στις αποδόσεις αλλά έχουν και αντίκρισμα στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο (+124%) φέρνοντας πλέον τον μέσο όρο στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς (60,5 εκατ. ευρώ) μετά από ένα πολύ αναιμικό ξεκίνημα στο α’ τρίμηνο (-42%)

Η διαφαινόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η αναχρηματοδότηση της πενταετίας με σχετικά χαμηλότερα επιτόκια έχει αυξήσει το ενδιαφέρον που πλέον δεν περιορίζεται μόνο σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους αλλά περιλαμβάνει όλο το εύρος της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η επιχειρηματολογία για την μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου πλέον θα πατήσει σε ένα γεγονός χρηματοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας που μπορεί να δικαιολογήσει μικρότερο κόστος μετοχικού κεφαλαίου και άρα υψηλότερες αποτιμήσεις.

Δεδομένης της ισχυρής κίνησης που είχε προηγηθεί στα μη τραπεζικά χαρτιά η άνοδος βρήκε προθυμότερους εκφραστές στον χρηματοοικονομικό χώρο καθώς ακόμα και σε πρόσφατες ασκήσεις αποτίμησης το εύρος για το υποθετικό κόστος του μετοχικού κεφαλαίου έφθανε έως το υπερβολικό 18%. Παράλληλα ένα μίγμα "συμπαθητικών" νέων που αφορά την μείωση του ELA και την επίσπευση των πωλήσεων συμμετοχών και άλλων παγίων (Grivalia Properties, King George, Αvis, χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής) διατήρησε τον τραπεζικό κλάδο ψηλά στην ειδησεογραφία δίνοντας επιμέρους εναύσματα για δράση στο ταμπλό.

Τα συνεχή υψηλά των 28 μηνών διατήρησαν το Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες ζώνες στους βραχυπρόθεσμους ταλαντωτές ενώ σε εβδομαδιαία διαγράμματα η εικόνα είναι ακόμα πιο πληθωρική. Μάλιστα σε περίοδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί τον κινητό μέσο των 200 εβδομάδων για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2013. Η συνθήκη των αυξημένων συναλλαγών ικανοποιήθηκε και η διάσπαση των 850 μονάδων ήρθε σε δύο χρόνους.

Τα τεχνικά δεδομένα πλέον αρχίζουν και γίνονται πολύ αισιόδοξα καθώς ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας είναι ανοικτός μέχρι το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης το οποίο έχει… τέσσερα ψηφία. Από την άλλη πλευρά οι όποιες διορθώσεις παρά τα συσσωρευμένα κέρδη από την αρχή της χρονιάς εξαντλούνται σε πλάγιες ή σχεδόν οριζόντιες κινήσεις με μέγιστη διάρκεια δύο συνεδριάσεων που δεν χαλάνε τα διαγράμματα αποφορτίζουν μερικώς την εικόνα και διατηρούν τα σήματα αγορών από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Η ερχόμενη εβδομάδα διατηρεί κάποιες πιθανότητες διόρθωσης ωστόσο η έως τώρα  πορεία δείχνει ότι η εκτόνωση των πιέσεων από την κατοχύρωση κερδών είναι απόλυτα ελεγχόμενη, καταλήγει ο Μ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Μυτιληναίου ξεχώρισε σήμερα, από την αρχή της συνεδρίαση, συντηρώντας την άνοδό της έως το τέλος και κλείνοντας στο +3,55%. Κέρδη 2,06% και για τη Λάμδα, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠ, ΟΤΕ, Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ. 

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μοtor Oil, Jumbo, Grivalia, Aegean, Πειραιώς και Φουρλής, ενώ χωρίς μεταβολή, εκπλήσσοντας με τις αντοχές τους, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Eurobank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ. 

Στον αντίποδα, η Attica Bank διόρθωσε σήμερα κλείνοντας με απώλειες 3,08%, με τις Folli Follie, Εθνική και Ελλάκτωρ να την ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Σαράντης, ΕΕΕ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.