ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:07

Τα οικονομικά στοιχεία καθοδηγούν τις ευρωαγορές τη Δευτέρα, με τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις να επιδίδονται σε ράλι χάρη στα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας αλλά τις μετοχές να κινούνται στην πλειοψηφία τους πτωτικά μετά τα στοιχεία για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό.

Το αμερικανικό δολάριο κινείται σταθεροποιητικά ενώ το ευρώ και η στερλίνα υποχωρούν με το βλέμμα στην έναρξη του β’ γύρου συνομιλιών για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,14% στις 386,29 μονάδες. 

Ο γερμανικός Dax χάνει 0,41% στις 12.580 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,41% στις 7.408 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κινείται στο -0,11% και τιςς 5.229 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,27%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,03% και ο πορτογαλικός PSI 20 0,30%.

Ο υπουργός του Brexit David Davis θα ανανεώσει τις συνομιλίες του με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Michel Barnier στις Βρυξέλλες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να χωριστούν σε τμήματα ούτως ώστε να συζητηθούν τέσσερις βασικοί τομείς πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Νωρίτερα στην Ασία, απροσδόκητη ανθεκτικότητα εμφάνισε η κινεζική οικονομία στο β΄ τρίμηνο, καθώς οι προσπάθειες του Πεκίνου να συγκρατήσουν τη χρηματοπιστωτική μόχλευση και την κερδοσκοπία στον κλάδο των ακινήτων, είχε μικρότερη των εκτιμήσεων επίδραση στην ανάπτυξη.

Η οικονομία "έτρεξε" με ρυθμό 6,9% στο β΄ τρίμηνο, αμετάβλητο ποσοστό από το α΄ τρίμηνο. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 6,8%. Ο ψευδάργυρος και το σιδηρομετάλλευμα ήταν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι. Ωστόσο δεν κατάφεραν να δώσουν ώθηση στον Stoxx 600 ο οποίος διέγραψε τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που έδειξαν ότι τον Ιούνιο παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι πωλήσεις της H&M σημείωσαν αύξηση 7% τον Ιούνιο στην τελευταία ανακοίνωση των μηνιαίων στοιχείων προτού αυτά γίνουν τριμηνιαία.

Η βρετανική εταιρεία τηλεοπτικών μεταδόσεων ITV ανακοίνωσε ότι η Carolyn McCall θα γίνει νέα CEO της εταιρείας. Η McCall, η οποία διατελούσε CEO της easyJet για επτά χρόνια θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στις 8 Ιανουαρίου του 2018.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault κατέγραψε πωλήσεις-ρεκόρ για το α΄ εξάμηνο καθώς μια προώθηση προϊόντων έδωσε ώθηση στις πωλήσεις παγκοσμίως κατά 10,4%, με ένα καλό χρονικά λανσάρισμα του SUV στην Κίνα.

Στο ραντάρ των επενδυτών αυτή την εβδομάδα βρίσκεται η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της. Το Bloomberg Intelligence εκτιμά πως δεν θα δούμε αύξηση επιτοκίων πριν το 2019. Αντίστοιχη "αδράνεια" αναμένεται από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την Πέμπτη.