Με τον Μάριο Μαυρίδη

Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την κυπριακή οικονομία γενικότερα. Οι προβλέψεις τους μάλιστα για την πορεία της οικονομίας είναι πιο αισιόδοξες από αυτές του Υπουργείου Οικονομικών. Οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για την Κύπρο αντικατοπτρίζουν την καλή διαχείριση της οικονομίας από την Κυβέρνηση, όπως η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με κύριο άξονα την προστασία των καταθέσεων και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης θα ήταν ακόμα καλύτερες αν είχαμε κάνει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει στο μνημόνιο συναντίληψης με την Τρόικα. Αυτές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους επενδυτές που δανείζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και από τους επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Το κόστος δανεισμού έχει ωστόσο μειωθεί κάτω από το 4%, ενώ παράλληλα οι ξένες επενδύσεις έχουν υπερβεί τα €4 δις τα τελευταία τρία χρόνια (τράπεζες, ακίνητα, τουρισμός, λιανικό εμπόριο κ.λπ.). Αυτή είναι και η απάντηση σε όσους διερωτώνται πώς η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται χωρίς να αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους.

Οι οίκοι αξιολόγησης είναι οι πλέον αντικειμενικοί κριτές και ουδείς μπορεί να τους αμφισβητήσει, αφού το συμφέρον τους είναι να διενεργούν αντικειμενικές και αμερόληπτες αξιολογήσεις και όχι να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες. Οι επενδυτές αποδίδουν τεράστια σημασία στις αξιολογήσεις των οίκων, διότι επενδύουν τα δικά τους χρήματα. Οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης δεν επαληθεύονται πάντοτε, άλλωστε αυτοί έχουν κάνει τραγικά λάθη στο παρελθόν, όμως σημασία έχει ότι είναι αντικειμενικοί και οι προβλέψεις τους είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουν οι αγορές.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

Καθηγητής Οικονομικών,
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο,
Βουλευτής Κερύνειας ΔΗΣΥ