Του 

Η παραίτηση του Michael Flynn από σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ορθώς συγκέντρωσε τόσα πολλά φώτα, αλλά δεν ήταν το πρώτο χαοτικό περιστατικό εντός της αμερικανικής κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα. Δεν ήταν καν το πρώτο χαοτικό περιστατικό εντός του τομέα εθνικής ασφάλειας αυτή την εβδομάδα. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Πρόεδρος Donald Trump είχε αρνηθεί το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson να οριστεί υφυπουργός του ο Elliott Abrams.

Αυτές οι δύο ιστορίες αποκαλύπτουν ορισμένα πράγματα για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση του Trump.

O Trump θέλει πιστούς συνεργάτες. Ο Flynn επιλέχθηκε κατά κύριο λόγο επειδή ήταν από τους πρώτους και πιο ηχηρούς υποστηρικτές του Trump και ο Trump είπε όχι στην επιλογή Abrams αφότου έμαθε ότι o επί μακρόν συνεργάτης των Ρεπουμπλικάνων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τον είχε επικρίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Trump κατηγορήθηκε ότι παραείναι ευάλωτος στην κριτική όταν δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση Abrams, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό και λογικό για έναν Πρόεδρο να ευνοεί τους ανθρώπους που τον υποστήριξαν. Στην πραγματικότητα, ο Trump υπήρξε πιο πρόθυμος από ό, τι οι περισσότεροι Πρόεδροι να διορίσει ανθρώπους που έχουν πει πολύ σκληρά τα πράγματα γι' αυτόν. Ο Rick Perry αποκάλεσε τον Trump "καρκίνο για το συντηρητισμό" και "καρνάβαλο που γαυγίζει" και τώρα είναι  υποψήφιος για το ρόλο του υπουργού Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν αρκετοί καταρτισμένοι πιστοί στο προσωπικό της κυβέρνησης Trump. Για αυτό και ο Trump αναγκάστηκε να διορίσει ανθρώπους που κατά το παρελθόν τον είχαν επικρίνει έντονα. Είναι επίσης εν μέρει και ένας από τους λόγους που έχει τόσο μικρή στελέχωση ιδιαίτερα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όσων συνθέτουν την ιντελιτζένσια της εξωτερικής πολιτικής των Ρεπουμπλικανών εναντιώθηκαν στον Trump στις προκριματικές ή ακόμη και στις γενικές εκλογές, τόσο επειδή ορισμένες φορές υποστήριζε μια πιο συγκρατημένη εξωτερική πολιτική από αυτοί που προτιμούν συνήθως οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και γιατί έδειχνε να είναι ένας ανακόλουθος ηγέτης.

Ο Λευκός Οίκος του Trump χρησιμοποιεί διαφορετικά κριτήρια για τις θέσεις που απαιτούν την έγκριση της Γερουσίας από εκείνες που δεν τη χρειάζονται. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που προτείνει ο Trump είναι λιγότερο αμφιλεγόμενοι και ευρύτερα σεβαστοί από τους ανθρώπους που διορίζει. Ο Flynn και ο Stephen Bannon ανέλαβαν ρόλους που δεν χρειάζονταν την έγκριση της Γερουσίας. Ο Tillerson και  η Nikki Haley ανέλαβαν καθήκοντα που χρειάζονταν την έγκρισή της.

Οι επικριτές του Trump έχουν παραπονεθεί ότι το Κογκρέσο των Ρεπουμπλικάνων δεν ενεργεί ως μέσο ελέγχου του Trump, αλλά σε κάποιο βαθμό είναι. Η κυβέρνηση φαίνεται να γνωρίζει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί χωρίς να χάσει πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας.

Υπάρχει ένα πρόβλημα διαχείρισης. Είτε ο Trump είναι αυθαίρετος ως προς την επιθυμία του για πιστούς ακόλουθους, είτε οι υφιστάμενοι του δεν τον ενημερώνουν επαρκώς σχετικά με τους ανθρώπους που εξετάζει. Μια συνάντηση μεταξύ του Trump, του Tillerson και του Abrams φέρεται να πήγε καλά, και ο Trump έμαθε μόνο εκ των υστέρων σχετικά με τις επικρίσεις του Abrams για το πρόσωπό του.

Μια λειτουργική διαδικασία δεν θα επέτρεπε να συμβεί αυτό. Ακόμη και σε έναν διασπασμένο Λευκό Οίκο, οι βοηθοί του Trump θα έπρεπε είτε να έχουν καταστήσει σαφές στον Tillerson ότι το ιστορικό του Abrams τον αποκλείει, είτε να έχουν ενημερώσει τον Trump για αυτό το ιστορικό. Αντ 'αυτού ο πρόεδρος σπατάλησε πολύτιμο χρόνο, και ο Tillerson έχασε μέρος της πολύτιμης αξιοπιστίας του.

Το γεγονός ότι ο Flynn αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση μετά τη συντομότερη θητεία ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στην ιστορία έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από το γεγονός ότι δεν δόθηκε εξαρχής στον Abrams η ευκαιρία να αναλάβει τη θέση. Καμία από τις δύο υποθέσεις δεν είναι εγκωμιαστική για την κρίση και την ικανότητα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή την κυβέρνηση, ή για τον επικεφαλής.