Με κέρδη "τερμάτισαν" οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, μετά από την έντονη νευρικότητα που επικράτησε στο ταμπλό, έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Donald Trump, στην πρώτη του εμφάνιση στα μίντια από τον Ιούλιο και μόλις 9 ημέρες πριν από την ορκωμοσία του.

Μετά από το - πλέον εξασθενημένο - ράλι που έχει σημειωθεί στη Wall Street και με την αγορά να "ποντάρει" σε αυτήν την ομιλία του Trump για νέες ενδείξεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρείχε ιδιαίτερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά του. Πάντως, κάποια σχόλιά του ήταν αρκετά, για να "ρίξουν" το πέσο σε ιστορικά χαμηλά, να ασκήσουν πιέσεις στις μετοχές του κλάδου της Υγείας, αλλά και να "καλλιεργήσουν" προσδοκίες για τις τιμές του αργού. 

Όσον αφορά στα κύρια σημεία της ομιλίας του, ο Trump ανακοίνωσε ότι αποστασιοποιείται πλήρως από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ενώ ερωτηθείς για τις φήμες που θέλουν τη Ρωσία να διαθέτει στοιχεία που τον εκθέτουν προσωπικά, κατηγόρησε της Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ πως διέρρευσαν αυτές τις "αβάσιμες" πληροφορίες. Αρνήθηκε πως έχει οποιαδήποτε σχέση ή συναναστροφή με την Ρωσία, αν και επεσήμανε πως η "βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία είναι προς όφελος των ΗΠΑ".

Δείκτες - Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 0,50% στις 19.954,28 μονάδες, αποτυγχάνοντας, για ακόμη μία φορά, να ξεπεράσει τα κρίσιμα επίπεδα των 20.000 μονάδων. 

Οι δηλώσεις του Trump έπληξαν ιδιαιτέρως τον κλάδο Υγείας, καθώς ο ίδιος παρέπεμψε σε νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις τιμές των φαρμάκων, το οποίο θα μπορούσε να πλήξει την παραγωγικότητα του κλάδου. 

Στα θετικά της ημέρας, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 5.563,65 μονάδες, ήτοι στο πέμπτο του ρεκόρ και στην έβδομη διαδοχική συνεδρίαση κερδών. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 2.275,32 μονάδες, μία "ανάσα" μακριά από νέο ρεκόρ, με την Ενέργεια να βρίσκεται μεταξύ των τομέων με τις καλύτερες επιδόσεις.

Πράγματι, οι τιμές του αργού γνώρισαν "άλμα" κοντά στο 3%, καθώς η αγορά "διαβάζοντας" την ομιλία Trump, εκτιμά πως η νέα πολιτική θα μπορούσε να λειτουργήσει ευνοϊκά για τις τιμές του πετρελαίου. 

Οι δείκτες υπέστησαν, προηγουμένως, σημαντικές "μεταπτώσεις", ενώ χαρακτηριστική είναι και η άνοδος του δείκτη "φόβου" VIX, ο οποίος, στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του Trump, βρέθηκε να ενισχύεται κατά 5%.

Το δολάριο αποδυναμώνεται, αφού νωρίτερα κέρδιζε έδαφος, ενώ το πέσο "διολίσθησε" σε νέα ιστορικά χαμηλά μετά από το σχόλια του Trump, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ελπίδα του η General Motors να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ford Motors και να κρατήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως η αυτοκινητοβιομηχανία, την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε πως ακυρώνει τα σχέδιά της για την κατασκευή νέου εργοστασίου στο Μεξικό και αντ’αυτού, αποφάσισε να επεκτείνει τις υφιστάμενες μονάδες στο Μίσιγκαν.