Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα, πραγματοποιώντας ένα διάλειμμα μετά τα υψηλά έτους στα οποία "αναρριχήθηκαν" μέσα στην εβδομάδα, καθώς το παγκόσμιο ράλι φαίνεται να ξεθωριάζει. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε σχεδόν σταθερός στις 370,22 μονάδες, ενώ στους βασικούς δείκτες ο βρετανικός FTSE 100 εμφάνισε θετικό πρόσημο στο +0,30%, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,65% και ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,15%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,42%, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,57% και ο πορτογαλικός PSI 20 διαμορφώθηκε 0,26% υψηλότερα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο από το ιστορικό υψηλό του προηγουμένου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 31 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο μετά από τα 36,4 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Στο 12μηνο, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, έναντι του 3,1% το περασμένο έτος.

Οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν απροσδόκητα, τον Ιανουάριο, μετά από την πτώση του Δεκεμβρίου, αποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές συγκρατούν τις δαπάνες τους, καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται μετά από την απόφαση για Brexit.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων με βάση δημοσκόπηση του Reuters, που έκαναν λόγο για 0,9% αύξηση.

Στο επιχειρηματικό "μέτωπο", η Allianz ανακοίνωσε αύξηση κατά 23% των κερδών της για το δ’ τρίμηνο. Η Aegon ήταν μεταξύ των εταιρειών με τις καλύτερες επιδόσεις, σήμερα, μετά από τα ισχυρά μεγέθη του 2016, ενώ στον "πάτο" του Stoxx 600, διαμορφώθηκε η μετοχή της Vopak.