Την ανάγκη αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τη μεγάλη σημασία τους για την ΕΕ ανέδειξε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου "Nord Stream 2” (αφορά βόρειες χώρες της ΕΕ με Ρωσία) στην παρουσία του Επιτρόπου κ. Κανιέτε, αρμόδιου για θέματα ενέργειας. 

 Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του, ο Κώστας Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:   
 

"Η δημιουργία αγοράς για εφοδιασμό φυσικού αερίου με καλή διασπορά και ανταγωνισμό, είναι θέμα στρατηγικής ασφάλειας και σταθερότητας για την ΕΕ.  Όπως ανάφερε χθες ο κ. Γιούνκερ και πολύ σωστά εξήγησε σήμερα ο Επίτροπος Κανιέτε, οι εμπορικές συναλλαγές και συμφωνίες της ΕΕ είναι εργαλείο μέσω του οποίου οφείλουμε να εξάγουμε τα δικά μας πρότυπα και προσθέτω, είναι εργαλείο μέσω του οποίου πρέπει να εξάγουμε έμμεσα και τις δικές μας αξίες. Η απόφαση όμως για το έργο αυτό (τον αγωγό "Nord Stream 2”), ξεκαθαρίζουμε ότι πρέπει να βασίζεται πάνω σε ευρωπαϊκά κριτήρια, οικονομικά, νομικά, πολιτικά και στρατηγικά."
 
Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης και απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Ενέργειας τόνισε με έμφαση: 
 
"Αυτή η συζήτηση αναδεικνύει και ένα άλλο ζήτημα που αφορά την ανάγκη αξιοποίησης και άλλων πηγών εφοδιασμού αερίου, όπως εκείνων στην ΑΟΖ της Κύπρου σε συνεργασία με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ. Συνεχίστε στην ίδια γραμμή." 

Διαβάστε περισσότερα εδώ