Της Δήμητρας Καδδά 

Μικρή αλλά όχι επαρκής πρόοδος καταγράφηκε στη συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με τους δανειστές η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup, ενώ δεν προβλέπεται άμεσα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, όπως σημειώνουν πηγές της ΕΕ. Παράλληλα, εξηγούν ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να καταστεί εφικτή η επιστροφή των κλιμακίων και ανάμεσα σε αυτά ονομάτισαν την ενέργεια. 

"Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως", είπαν οι ίδιες πηγές και συμπλήρωσαν ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συνδέεται με προοπτική προς συμφωνία. 

Τις – μειωμένες – προσδοκίες για πρόοδο σήμερα στο ελληνικό αίτημα περιέγραψε και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε, λέγοντας ότι υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ήρθαν λίγο πριν την εκκίνηση του Eurogroup που θα ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα. 

Και όπως είχε κάνει σαφές πριν από την συνάντηση αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν "ισχυρές δεσμεύσεις" από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Μάλιστα άλλες πηγές ανάφεραν ότι ουσιαστικά το αίτημα για "δεσμεύσεις" που θα αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο μίας πρώτης συμφωνίας έως τις 7/4 είναι κοινό μεταξύ των θεσμών αλλά και των ΥΠΟΙΚ....

Τι ζητά η Αθήνα
Η Σύνοδος του Eurogroup που έχει ως 4ο θέμα την Ελλάδα στοχεύει σε μία δήλωση στήριξης που να καθησυχάζει τις αγορές, αλλά και τις τράπεζες που συνεχίζουν να βιώνουν αφαίμαξη καταθέσεων. Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών αυτό σημαίνει μία ισχυρή δέσμευση για τις "μεταρρυθμίσεις", ενώ από την πλευρά της Αθήνας αυτό συνεπάγεται πολιτικές λύσεις για τα ανοικτά θέματα.
"Δεν περιμένει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί γρήγορα" έκανε σαφές χθες και ο Dijsselbloem. Εκτίμησε ότι δεν πιστεύει πως οι Θεσμοί θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν την συνεδρίαση του Eurogroup τον Απρίλιο (7/4) στη Μάλτα.