Της Μόνικας Κουρουφέξη 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται στις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους σήμερα ενημέρωσε ενδελεχώς για όλες τις εξελίξεις που έχουν προκύψει, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί κανονικά, διαψεύδοντας δήλωση πολιτικού αρχηγού πως με βάση τη σημερινή ενημέρωση είναι θέμα των εταιρειών.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνεδρία τα κόμματα έδωσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει των συνομιλιών της Ελβετίας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, "τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συνοδεύσουν στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Κρανς Μοντάνα στην Ελβετία".
 
Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε δήλωση πολιτικού αρχηγού, η οποία όπως είπε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. "Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί κανονικά, θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο "ι" και θα πρέπει κάποιοι να είναι προσεκτικοί, όταν μεταφέρουν κάποια πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει ποτέ ότι είναι θέμα των εταιρειών", πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν το ενεργειακό πρόγραμμα θα εκτελεστεί σύμφωνα με τα υπάρχουσα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο ‘ι’ όπως έχει προγραμματιστεί.
 
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, είπε πως ο Πρόεδρος έχει ακούσει και έχει λάβει τις απόψεις όλων των κομμάτων. "Βεβαίως λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις των κομμάτων, εξ ου και η πρόσκληση που τους έχει απευθύνει να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία γιατί λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κομμάτων", κατέληξε.

Οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

Εξερχόμενος του Προεδρικού μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε οτι όλοι οι αρχηγοί κομμάτων θα μεταβούν στη Γενεύη σαν ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για αναχρονιστικές αντιλήψεις για τα θέματα ασφαλείας που θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από την Τουρκία. 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι απάντησαν θετικά στην πρόσκληση για την Γενεύη ενω ο Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παραμείνει σταθερός σε κάποιες θέσεις και να μην υποχωρήσει. 

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι επιτέλους ας βάλουμε πάνω από όλα τον λαό ενώ τόνισε οτι δεν δεχόμαστε επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. 

Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι κατατέθηκε επιστολή για ομόφωνη απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. 

Τέλος, ο Γιώργος Λιλλήκας εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων είπε ότι κάποιοι επιχειρούν να χαμηλώσουν τον πήχη για να είναι πιο εύκολο το πέρασμα από το Κράνς Μοντάνα.