Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ότι αξιολογήθηκε ανάμεσα σε 516 πανεπιστήμια στον κόσμο σε σχέση με τις δράσεις και την περιβαλλοντική του συνείδηση, καταλαμβάνοντας τη 228η θέση στην παγκόσμια κατάταξη "UI GreenMetric 2016” ανάμεσα σε καταξιωμένα ανώτατα ιδρύματα μεγάλου κύρους και εμβέλειας.

Προστίθεται ότι παράλληλα κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των κυπριακών πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται σε αυτή την κατάταξη.

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης "UI GreenMetric 2016” δημοσιεύθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 2016. Πρόκειται για την 7η έκδοση της κατάταξης, η οποία συγκρίνει τόσο τις δράσεις των πανεπιστημίων για αειφορία στις πανεπιστημιουπόλεις τους, όσο και τη διαχείριση των πολιτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, από την πανεπιστημιακή διοίκηση.

Στη φετινή κατάταξη συμπεριελήφθησαν 516 καταξιωμένα πανεπιστήμια από 74 χώρες. Εκτός από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Νότια Αμερική, την Κινεζική Ταϊπέι και χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, και την Αφρική, τα αποτελέσματα για το 2016 περιλαμβάνουν πανεπιστήμια από την Αλγερία, το Μπαχρέιν, τη Φιλανδία, την Ονδούρα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νικαράγουα, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία και τη Βενεζουέλα.

Τα αποτελέσματα υπολογίζονται με βάση τις πληροφορίες που παραχώρησαν τα πανεπιστήμια σε έξι (6) βασικές κατηγορίες : Περιβάλλον και Υποδομές (15%), Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή (21%), Διαχείριση Αποβλήτων (18%), Χρήση Νερού (10%), Μεταφορές (18%), και Παιδεία (18%).

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τονίζοντας ότι η εξαιρετική περιβαλλοντική πολιτική του πανεπιστημίου επιβεβαιώνεται συνεχώς και από διεθνείς φορείς αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε βραβευθεί στην κατηγορία Πράσινο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο των Πέμπτων Περιβαλλοντικών Βραβείων, ενώ τον Οκτώβριο του 2016, φοιτητές και φοιτήτριες ένοικοι των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, πέτυχαν την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας ανάμεσα σε Φοιτητικές Εστίες πανεπιστημίων ευρωπαϊκών χωρών για την ακαδημαϊκή Χρονιά 2015-2016, στο πλαίσιο του Προγράμματος "SAVES”.

Καθοδηγούμενο από τη φιλοσοφία λειτουργίας των πράσινων πανεπιστημίων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αποτελέσει από το 2018 το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που θα είναι ενεργειακά αυτόνομο. Για την επίτευξη του στόχου έχει τεθεί σε λειτουργία το Φωτοβολταϊκό Πάρκο "Φαέθων", συνολικής ισχύος 394,8 kW, ενώ εντός του 2018 προγραμματίζεται η υλοποίηση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου "Απόλλων", ισχύος 10ΜW, εντός της νεκρής ζώνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ