Ο πρωθυπουργός της χώρας Shinzo Abeα πέτυχε να περάσει το νόμο για απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Υπέρ του καπνίσματος τάχθηκαν πολιτικοί της αντιπολίτευσης αλλά και από το κόμμα του πρωθυπουργού καθώς και ιδιοκτήτες εστιατορίων. Πρέπει να αναφερθεί ότι το ένα τρίτο των μετοχών της εταιρίας `Japan Tobacco` ανήκει στην κυβέρνηση και το 2015 πρόσφερε σε αυτήν έσοδα 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Τόκιο κινδυνεύει να είναι μια από τις πιο ανθυγιεινές πόλεις που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες εδώ και χρόνια. Επίσης,  βρίσκεται αντιμέτωπο με πιέσεις για να απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους έως το 2020, από οργανισμούς όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΙΟC) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  (WHO), η οποία κατατάσσει την Ιαπωνία στο κατώτατο σημείο παγκοσμίως σε κανονισμούς κατά του καπνίσματος.

Το περασμένο σαββατοκύριακο έγιναν τοπικές εκλογές στην Ιαπωνία, όπου η Γιαπωνέζα πολιτικός Yuriko Koike σημείωσε σαρωτική νίκη εναντίον του αντιπάλου της Shinzo Abe. Και οι δυο βρίσκονται στο ίδιο κόμμα (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα). Η Yuriko Koike δήλωσε στην ιαπωνική εφημερίδα `Nikkei Shimbun daily` ότι  θα μπορούσε να προωθηθεί  ένας νόμος απαγόρευσης του εσωτερικού καπνίσματος.

"Η χώρα κινείται αργά, αλλά θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας ως πόλη υποδοχής (host city) ", είπε η  κ. Koike αναφερόμενη στου Ολυμπιακούς Αγώνες. Προτεινόμενος νόμος στο Τόκιο και μέρος της εκλογικής πλατφόρμας του πρώτου κόμματος των πολιτών του Τόκιου (Koike`s Tokyo Citizens First party), ήταν η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους υπό την επιβολή προστίμων. Πρόσθεσε ότι ο νόμος θα μπορούσε να περιλαμβάνει διατάξεις για `προσπάθειες μη καπνίσματος` (non-smoking efforts) σε ιδιωτικές κατοικίες και σε αυτοκίνητα με όπου υπάρχουν παιδιά. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι  η  Ιαπωνική πρωτεύουσα να γίνει smoke-free στους Θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2020.

Πριν από πενήντα χρόνια, περίπου ο μίσος Ιαπωνικός πληθυσμός κάπνιζε, σε σύγκριση με το 18% τώρα. Αλλά οι νόμοι περί καπνίσματος διαφέρουν μεταξύ των πόλεων. Η επιβολή είναι χαλαρή. Για παράδειγμα στο υπουργείο υγείας της Ιαπωνίας υπάρχουν ακόμη μηχάνηματα αυτόματης πώλησης τσιγάρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ