Οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν απροσδόκητα τον Ιανουάριο, μετά από την πτώση του Δεκεμβρίου, αποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές συγκρατούν τις δαπάνες τους καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται μετά από την απόφαση για Brexit.

Οι καταναλωτές έχουν οδηγήσει την οικονομία της Βρετανίας μετά από την απόφαση των ψηφοφόρων τον Ιούνιο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. αλλά τώρα αναμένεται ευρέως να γίνουν πιο επιφυλακτικοί καθώς οι τιμές αυξάνονται μετά από την πτώση στην αξία της στερλίνας μετά από το δημοψήφισμα.

Τα επίσημα στοιχεία εμφάνισαν ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων με βάση δημοσκόπηση του Reuters, που έκαναν λόγο για 0,9% αύξηση.

Τα μηνιαία στοιχεία μπορεί να είναι ευμετάβλητα –οι πωλήσεις τον Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 2,1%- αλλά στο τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο οι πωλήσεις ήταν επίσης χαμηλότερες κατά 0,4%, που είναι και η ασθενέστερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2013.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα και στα τρόφιμα, είναι σημαντικοί παράγοντες επιβράδυνσης, αναφέρει στατιστικολόγος της ONS.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,5%, και αποτελεί την χαμηλότερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2013.