Η Κίνα και η Βρετανία έχουν δεσμευτεί να προάγουν το ελεύθερο εμπόριο και να συνεργαστούν για να χτίσουν μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες να ενισχύσουν αυτό που οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποκαλέσει "χρυσή εποχή" στη σχέση τους, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Η Κίνα είναι μία από τις χώρες με την οποία η Βρετανία ελπίζει να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μόλις εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Λονδίνο και το Πεκίνο έχουν επιχειρήσει να δείξουν ότι η απόσυρση από την Ένωση δεν θα επηρεάσει τους δεσμούς.

Οι δεσμεύσεις για το εμπόριο και την συνεργασία έγιναν στη διάρκεια της συνάντησης του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi και του Βρετανού ομολόγου του Boris Johnson την Τρίτη, στο περιθώριο της συνάντηση των 20 βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών (G20) στη Βόννη.

Τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες ανακοίνωσαν στενότερη συνεργασία σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες καθώς η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου της από την ΕΕ.

Ο Wang είπε πως οι δύο χώρες θα μπορούσαν να προαγάγουν τη βασική του συνεργασία σε projects όπως ο πυρηνικός σταθμός Hinkley Point στη Βρετανία και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως το εμπόριο μέσω στενών συναλλαγών, υψηλού επιπέδου, ανέφερε το Xinhua.