Της Νίκης Ζορμπά

Ιχνηλατεί η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο της εδώ και τώρα δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές; 

Αναμφισβήτητα ναι. 

Τούτο δεν προκύπτει μόνο από τις πληροφορίες που καταφθάνουν σωρηδόν από διάφορες μπάντες οικονομικών κέντρων αλλά και από τις ζυμώσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες στο κυβερνητικό επιτελείο. 

Η χθεσινή παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος παραίνεσε την κυβέρνηση να κάνει κράττει στη λαχτάρα της για τις αγορές μέχρι τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν 2-3 εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, είναι κάτι που γενικώς στην Ηρώδου Αττικού ακουν με προσοχή. 

Γενικώς, εδώ και εβδομάδες, παράλληλα με τις "προπαρασκευαστικές" ενέργειες του οικονομικού επιτελείου, του lobbying και της ανίχνευσης ( μαζί με ΟΔΔΗΧ και Rothchild) για το "ντου" στις αγορές, στο κυβερνητικό επιτελείο, ως φαίνεται, ζυγίζουν και λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις απόψεις για το comeback της χώρας στις αγορές χρήματος. Και υπό την έννοια αυτή, καμία τοποθέτηση "επαϊοντος", δεν περισσεύει. 

Κι αν οι πληροφορίες εντείνονται και επιμένουν ότι η ώρα να "εκδράμει" η Κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση κοντοζυγώνει, στο Μαξίμου, κρατάνε κλειστά χαρτιά διότι η έξοδος στις αγορές είναι σαν τον ... ανασχηματισμό: Δεν προαναγγέλεται. Ει μη μόνον "προπαρασκευάζεται" με βήματα προσεκτικά καθόσον οι τεχνικές δυσκολίες είναι μεγάλες και οι παράμετροι για τη λήψη της απόφασης, σύνθετες. 

Υπό την έννοια αυτή, ο κ. Τσίπρας φέρεται ακόμη να "ζυγίζει" τα υπέρ και τα κατά του ρίσκου που ενέχει αυτή η κίνηση, καθώς το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ακόμη "επιφυλακτικό" για το πότε ακριβώς θα πρέπει να " πατηθεί" το κομβίον της εξόδου ( σ.σ στις αγορές, προς αποφυγή ...παρεξηγήσεων). 

Το αφήγημα της ανάπτυξης

Είναι βέβαιον πάντως πως εάν όλα έβαιναν καλώς στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο, τούτο θα λειτουργούσε εξόχως υποστηρικτικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι οικονομία και χώρα "γυρίζουν σελίδα". Αφήγημα που παρεμποδίζεται επικοινωνιακά εν πολλοίς από την επικαιρότητα: καμμένος, Βαρουφάκης, Θάνου, κόντρες με Δικαστές και λοιπά "μέτωπα", καθηλώνουν την κυβερνητική ατζέντα σε ένα σπιράλ φθοράς. 

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και υπουργοί, ανηφορίζουν στην Κοζάνη, όπου πραγματοποιείται η πρώτη περιφερειακή συνδιάσκεψη ( 13 το σύνολο) για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Σε αυτές, θα παρουσιαστεί ανά τομέα ενδιαφέροντος κάθε περιοχής, το αναπτυξιακό σχέδιο που αποπερατώθηκε με την επίβλεψη του υπουργείου Οικονομίας. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε όσα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας για τη ΔΕΗ, η οποία αποτελεί την "καυτή πατάτα" για τους αμέσως επόμενους μήνες. 

Κομματικά reunions

Παραλλήλως, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ξαναπήραν μπρος οι κομματικές μηχανές της Κουμουνδούρου. 

Χθες, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ( με αντικείμενο την ανάπτυξη, το Κυπριακό και την προετοιμασία της ΚΕ), μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία και ο "κύκλος " των κομματικών συναπαντημάτων, ολοκληρώνεται το επόμενο ΣΚ , οπότε και συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Καμια από αυτές τις συνάξεις δεν έχουν "έκτακτο" χαρακτήρα, αφού όλες είχαν προγραμματιστεί και προαναγγελθεί από κομματικές πηγές, εδώ και ημέρες.