Η ΕΚΤ διαπιστώνει πολύ λίγες πιέσεις στον πληθωρισμό παρά την οικονομική ανάκαμψη και οι φορείς χάραξης στρατηγικής θα συζητήσουν αυτό το φθινόπωρο εάν να μειώσουν το πρόγραμμα στήριξης, τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch.

Ο Mersch, ο οποίος θεωρείται μεταξύ των "γερακιών" της πολιτικής, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Λουξεμβούργου ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται, πρώτος και κύριο, η σχετική απουσία πιέσεων στους μισθούς.

"Ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού είναι συνήθως οι μισθοί. Βλέπουμε ότι η εξέλιξη των μισθών στις περισσότερες χώρες δεν είναι αυτή που παρατηρείται συνήθως σε μια ανάκαμψη, όπου αυξάνονται σημαντικά", πρόσθεσε ο Mersch.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τις αγορές assets από το επόμενο έτος, καθώς η ανάπτυξη είναι ισχυρή και η απειλή του πληθωρισμού έχει παρέλθει. Αλλά η πολιτική αναμένεται να παραμείνει χαλαρή για τα επόμενα χρόνια καθώς ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στον στόχο της τράπεζας πριν από τη λήξη της δεκαετίας.

Ο Mersch δήλωσε πως "απλώς το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η εξέλιξη των τιμών και απλώς δεν βρίσκεται εκεί που θα τη θέλαμε", ενώ πρόσθεσε ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πιθανότατα θα οδηγήσουν τις τιμές να αντιδράσουν πιο γρήγορα, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να μειώσει την υποστήριξή της πιο σύντομα.