Weidmann, Mersch, Hansson, Lautenschlager, Nowotny, Liikanen τα πέντε γνωστά γεράκια της ΕΚΤ, με δηλώσεις τους την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξήσει την πίεση στον Draghi, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ήρθε η ώρα να βγάλει το πόδι από το πετάλι του QE. Πριν μερικές ημέρες, και ο CEO της Deutsche Bank John Cryan ανέβασε και αυτός του τόνους.

Δυόμισι χρόνια και περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η οικονομική ανάπτυξη επεκτείνεται σε όλη την ευρωζώνη, είναι πλέον και επίσημο ότι η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες για το πώς και πότε θα μπορούσε να τερματίσει το QE. Ο Mario Draghi δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι αποφάσεις είναι "πολλές, πολύπλοκες" και ενέχουν κινδύνους, με το "μεγαλύτερο μέρος" τους πιθανότατα να ληφθεί τον Οκτώβριο. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αφού τα γεράκια τον έχουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, περικυκλώσει.


Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε ένα τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη ότι η εποχή του φθηνού χρήματος στην Ευρώπη πρέπει να τελειώσει, παρά το ισχυρό ευρώ. Όπως είπε, βλέπουμε σημάδια φούσκας σε όλο και περισσότερα μέρη της κεφαλαιαγοράς.

Την περασμένη εβδομάδα, και μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου ο Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αποφασίσει τον Οκτώβριο για το εάν θα επεκτείνει το QE ή θα ξεκινήσει το tapering, ο Jens Weidmann,ο επικεφαλής της Bundesbank, προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να χάσει την κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει της στάση πολιτικής της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Weidmann ψήφισε κατά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όταν ήταν να ξεκινήσει στο α' τρίμηνο του 2015.

Ο  διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Erkki Liikanen δήλωσε ότι ο Draghi είπε ότι θα έχουμε μια συνεδρίαση τον Οκτώβριο όπου θα συζητήσουμε τα κρίσιμα θέματα του QE όπως το μήκος του προγράμματος και το μέγεθος των μηνιαίων αγορών. Οι λεπτομέρειες και οι παράμετροι θα είναι γνωστές εγκαίρως πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, όπως τόνισε.

Χθες είχαμε μπαράζ δηλώσεων από τους Mersch, Hansson, Lautenschlager, Nowotny και Knot.

To μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν πιστεύει ότι "πρέπει να επαναφέρουμε τα πράγματα στο μηδέν, καθώς υπάρχει ακόμα λίγη πίεση στις τιμές".  Ο Mersch πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής έχει ξεκινήσει. "Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου θα δούμε πόσο πρέπει να προσαρμοστούν τα εργαλεία μας με βάση τα νέα δεδομένα και το πόσο βέβαιοι είμαστε ότι μπορούμε να αποσύρουμε την υποστήριξη προς την οικονομία μέσω της νομισματικής μας πολιτικής".

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ardo Hansson, έγραψε σε άρθρο του για το οικονομικό φόρουμ Eurofi ότι "τα ποσοστά πληθωρισμού σταδιακά αυξάνονται, γεγονός που μας επιτρέπει να μειώσουμε τα ποσά των μηνιαίων αγορών τίτλων". Όπως σημείωσε, εξετάζοντας τη νομισματική πολιτική, έχει δοθεί υπερβολική έμφαση στις ποσότητες των αγορών περιουσιακών στοιχείων και άλλες αλλαγές στην στάση της ΕΚΤ.  Ο Hansson πρότεινε ότι ο κύριος παράγοντας στην στάση πολιτικής στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι το "απόλυτο επίπεδο πλεονάζουσας ρευστότητας" και όχι η αλλαγή στον ισολογισμό.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας ο οποίος αρκετές φορές έχει εμφανιστεί ως "γεράκι" της ΕΚΤ, ο Ewald Nowotny, τόνισε την ανάγκη η στρατηγική να είναι "καλά σχεδιασμένη, σταδιακή, σαφής και συνεπής με το guidance μας".

Ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Klaus Knot προειδοποίησε ότι "η παρατεταμένη νομισματική χαλάρωση έρχεται με μειωμένες αποδόσεις, ειδικά σε ένα κλίμα πολύ χαμηλών επιτοκίων".

Τέλος, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Sabine Lautenschlager τόνισε ότι "η οικονομία στην ευρωζώνη βελτιώνεται και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του πληθωρισμού σταθερά προς τον στόχο μας ". Σημείωσε ότι "πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις εγκαίρως".

Όπως σημειώνει σε σημερινό της note η Citigroup η ΕΚΤ σταδιακά θα προετοιμάζει το έδαφος για τη μείωση του QE και αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις, κινήσεις και δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση τις προσεχείς εβδομάδες (εστιάζοντας στην επανεπένδυση του κεφαλαίου , την σημαντική καθυστέρηση των επόμενων αγορών ομολόγων καθώς και του timing της πρώτης αύξησης των επιτοκίων), δεδομένων των σημερινών περιορισμών που υπάρχουν στις περαιτέρω αγορές. Η ΕΚΤ είναι απίθανο να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σύντομα, αλλά θα σταματήσει να αυξάνει τα ομόλογα που διατηρεί στον ισολογισμό της.

Οι οικονομολόγοι της Barclays, της Deutsche Bank και της Pictet συμφωνούν ότι οι αγορές τίτλων θα μειωθούν σε 35 δισ. έως 40 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι τον Ιούνιο. Η Pictet αναμένει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τα τέλη του 2018.

Ελευθερία Κούρταλη