Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για ένα "rainy day" fund που θα μπορούσε να βοηθήσει την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τις κρίσεις όπως την ελληνική κρίση χρέους, τόνισε ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, ESM.

Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ανέφερε σε δηλώσεις του στο think tank Chatham House του Λονδίνου χθες που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ότι ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση "ασύμμετρων απειλών" ήταν "ένα σημαντικό κενό στα δημοσιονομικά εργαλεία της ευρωζώνης".

Ο Regling δήλωσε ότι μια συζήτηση για μια περιορισμένη δημοσιονομική ικανότητα που θα καλύπτει αυτή τη λειτουργία έχει ξεκινήσει.

"Το εργαλείο μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς αμοιβαιοποίηση του χρέους, και χωρίς μόνιμες μεταβιβάσεις μεταξύ των χωρών", πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, "μπορούμε να εξετάσουμε τα παραδείγματα που ισχύουν στις ΗΠΑ, για παράδειγμα τα rainy day funds, ή ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα ανεργίας".

Ποσά περίπου 100-200 δισ. ευρώ έχουν προταθεί κατ’ ιδίαν από αξιωματούχους της ευρωζώνης, ως ένα αρχικό μέγεθος για οποιοδήποτε τέτοιο ταμείο.

Μακροπρόθεσμα ο Regling δήλωσε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει "ένα ευρωπαϊκό ασφαλές asset", αλλά ότι θα απαιτούσε "κάποια αμοιβαιοποίηση του χρέους".

Αυτό "δεν μπορεί να συμβεί εκτός και αν υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης συμμορφώνονται με τους κανόνες τους οποίους έχουν συμφωνήσει", τόνισε ο Regling.