Η Ελληνική Τράπεζα, παρακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς και τη στροφή των καταναλωτών σε διαδικτυακές εφαρμογές και ψηφιακά κανάλια, πρωτοπορεί στην εισαγωγή επαναστατικών λύσεων στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές.

Μιλώντας στο Capital Today, η επικεφαλής του Digital Banking & Innovation, κα Νατάσα Κυπριανίδης, επισημαίνει ότι "τα τελευταία 2,5 χρόνια η οµάδα της Ελληνικής Τράπεζας πορεύεται µε σταθερά και έξυπνα βήµατα σε νέα καινοτόμα μονοπάτια" και εξηγεί ότι "η αρχή έγινε µε τη βραβευμένη εφαρμογή "mobile banking” µε σκοπό να γίνουν οι συσκευές κινητών τηλεφώνων το βασικό κανάλι ανάπτυξης". "Μια εφαρµογή που ολοκληρώθηκε µόλις σε έξι µήνες και ανέτρεψε τα δεδοµένα, λανσάροντας 13 εκδόσεις και πραγµατοποιώντας περισσότερα από 30.000 downloads στον πρώτο χρόνο", εξηγεί, προσθέτοντας πως "οι περισσότεροι από τους µισούς πελάτες της Τράπεζας χρησιµοποιούν ήδη την εφαρμογή µε υψηλό ποσοστό αξιολόγησης στο 4,2, υψηλότερα από το µεγαλύτερο µέρος του εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισµού". 

Open Banking από την Ελληνική Τράπεζα 

Μιλώντας µε ενθουσιασµό για το σηµαντικό έργο που γίνεται στο Innovation Lab της Τράπεζας, η κα Κυπριανίδης αναφέρει πως το εργαστήριο καινοτοµίας σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα προχώρησε σε ακόµη µια καινοτοµία για τα κυπριακά δεδοµένα µε το project του Open Banking και υπογραµµίζει πως "στόχος ήταν η δηµιουργία µιας ανοικτής πλατφόρµας για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών ως πλατφόρµα (Banking as a Service - BaaS)". 

Τα εξειδικευµένα Open APIs (Application Programming Interfaces) λειτουργούν ως µεσολαβητές ανάµεσα στα συστήµατα και παρέχουν αδιάκοπη επικοινωνία σε πραγµατικό χρόνο ανάµεσα στις διάφορες εφαρμογές, ενώ προσφέρονται σε έξι APls για: 

▶ Ταυτοποίηση, 
▶ Μεταφορές χρηµάτων, 
▶ Μεταφορές χρηµάτων σε Ρούβλια, 
▶ Πολλαπλές πληρωµές, 
▶ Πολλαπλές πληρωµές σε Ρούβλια και Πληροφορίες λογαριασµών

"Όλα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και ευελιξία, ενώ τα πρότυπα που έχουν τεθεί, επιτρέπουν την άµεση και εύκολη σύνδεση στο σύστηµα", προσθέτει η κα Κυπριανίδης. Αναφερόµενη περαιτέρω στους σχεδιασµούς σε σχέση µε το project του Open Banking, τονίζει πως "στόχος µας είναι να επιταχύνουµε την εξέλιξη της Τράπεζας και ταυτόχρονα, να επεκταθούµε εκτός συνόρων, δηµιουργώντας νέες πηγές εσόδων". "Το Οpen Βanking µπορεί να αποβεί µια πραγµατική εµπορική ευκαιρία για την οικονοµία µας. ∆ηµιουργώντας αυτό το οικοσύστηµα συνεργατών, δίνουµε περισσότερες επιλογές στους πελάτες µας, για να πραγµατοποιούν τις συναλλαγές τους εύκολα, γρήγορα, οικονοµικά και µε ασφάλεια", εξηγεί, ενώ τονίζει ότι όλα ξεκινούν από την πελατοκεντρική κουλτούρα της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία πάντοτε δίνει έµφαση στην εµπειρία και στις ανάγκες του πελάτη. "Έτσι, σε ό,τι κατασκευάζουµε έχουµε πάντα µια προσέγγιση από έξω προς τα µέσα", αναφέρει.

Βραβεύσεις, διακρίσεις και νέα projects

Με την επισήµανση ότι "το χτίσιµο της ψηφιακής κουλτούρας δεν τελειώνει ποτέ", η κα Κυπριανίδης αναφέρεται στα νέα project που έχει δροµολογήσει η Τράπεζα, αλλά και στις σηµαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις που έχει λάβει. Στα πιο σηµαντικά projects της Τράπεζας εντάσσονται:

• Το business web banking και η κατασκευή της νέας ιστοσελίδας της Τράπεζας, η οποία θα εξυπηρετεί τους νέους στρατηγικούς στόχους. Η νέα ιστοσελίδα θα χρησιµοποιηθεί ως πλατφόρµα πωλήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί το θεµέλιο της ψηφιοποίησης της τράπεζας. 
• Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Τράπεζα αναδείχθηκε κορυφαία τράπεζα στην Κύπρο στην κατηγορία "World’s Best Corporate/Institutional Digital Banks Awards” για το 2017 από το περιοδικό Global Finance. 
• Ταυτόχρονα, το γνωστό περιοδικό στα δεύτερα ετήσια βραβεία "Digital Bank of Distinction Awards” τίµησε την Ελληνική Τράπεζα στην κατηγορία "Καταναλωτική Τράπεζα" για την περιφέρεια της ∆υτικής Ευρώπης. Ένα βραβείο το οποίο για πρώτη φορά κερδίζει µια κυπριακή τράπεζα.
• Στην τελετή "Banking Technology Awards", το 2016, η εφαρµογή Hellenic Bank Mobile App διακρίθηκε στην κατηγορία "Best Mobile System / Service Initiative". 

"Το χτίσιµο της ψηφιακής κουλτούρας δεν τελειώνει ποτέ. Είναι κάτι το οποίο ξεκινήσαµε και χτίζουµε διαρκώς πάνω του. Είναι ο τρόπος σκέψης και η προσέγγισή µας στο πώς θα βελτιώσουµε κάποια πράγµατα. Αφορά µια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη διεύθυνση και το διοικητικό συµβούλιο και εξαπλώθηκε σε όλη την Τράπεζα", υπογραµµίζει η κα. Κυπριανίδης, προσθέτοντας ότι "η καλύτερη πηγή έµπνευσης είναι οι περιορισµοί που κατά καιρούς συναντάµε και µας αναγκάζουν να αναζητήσουµε διεξόδους και λύσεις. Με τους περιορισµούς µπορούµε να γίνουµε πιο δηµιουργικοί, ανακαλύπτοντας νέα μονοπάτια και ιδέες".

Η βραβευμένη εφαρμογή mobile banking, ανέτρεψε τα δεδομένα, λανσάροντας 13 εκδόσεις και πραγματοποιώντας περισσότερα από 30,000 downloads κατά τον πρώτο χρόνο.