Στις 9 Σεπτεμβρίου η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη θητεία της να μετρά 63 έτη και 216 ημέρες. Πήρε τον "τίτλο" από την προ-προγιαγιά της, Βασίλισσα Βικτώρια, η οποία εδραίωσε τη θέση της Βρετανίας ως υπερδύναμης με μια αυτοκρατορία που είχε υπό την κυριαρχία της το ένα τέταρτο των εδαφών του πλανήτη. 

Παρότι στη διάρκεια της βασιλείας της το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε μέρος της παγκόσμιας επιρροής του, η Ελισάβετ διοικούσε στη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου περιόδου δημιουργίας πλούτου που σηματοδότησε την εμφάνιση των πρώτων δισεκατομμυριούχων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Ως αποτέλεσμα, η γυναίκα που το 1952 κληρονόμησε έναν από τους πλουσιότερους θρόνους του κόσμου, διολισθαίνει σταθερά στην κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων της Βρετανίας.

Η προσωπική περιουσία της 89χρονης μονάρχη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κληρονόμησε από την οικογένειά της, ανέρχεται στα περίπου 425 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Το ποσό αντιστοιχεί σε μόλις το 3% της περιουσίας, ύψους 14,4 δισ. δολαρίων του πλουσιότερου Βρετανού, Gerald Grosvenor, Δούκα του Westminster, ο οποίος διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στο West End του Λονδίνου. Η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης, Liliane Bettencourt, είναι κάτοχος περιουσίας ύψους 32 δισ. δολαρίων. "Η βασίλισσα είναι η οικονόμος της μοναρχίας", λέει η Sally Bedell Smith, που το 2012 συνέγραψε μια βιογραφία της Βασίλισσας Ελισάβετ."Δεν είναι τόσο πλούσια όσο νομίζουν οι πάντες".

Ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες για την προσωπική περιουσία της Ελισάβετ φυλάσσονται τόσο καλά όσο και τα πετράδια του στέμματος, τα στοιχεία του
Bloomberg δείχνουν ότι έχει στην κατοχή της επενδύσεις αξίας περίπου 75 εκατ. δολαρίων, ένα ποσό 160 εκατ. δολαρίων που κληρονόμησε από τη μητέρα της, προσωπική ακίνητη περιουσία ύψους 110 εκατ. δολαρίων, μια συλλογή γραμματοσήμων αξίας 75 εκατ. δολαρίων και έναν στάβλο με καθαρόαιμα άλογα που κοστολογείται στα 10 εκατ. δολάρια. (τα νούμερα έχουν στρογγυλοποιηθεί.).

Τα κύρια περιουσιακά στοιχεία της μοναρχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, των κοσμημάτων του στέμματος και της βασιλικής συλλογής έργων τέχνης, διατηρούνται σε τραστ και προορίζονται για τις μελλοντικές γενιές, συνεπώς δεν αποτελούν ιδιωτική ιδιοκτησία της βασίλισσας. Η μοναρχία αξίζει 57 δισ. στερλίνες (87 δισ. δολάρια) για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με έκθεση του Brand Finance, εταιρεία αποτίμησης της αξίας των brands. Το νούμερο αυτό περιλαμβάνει ενσώματα πάγια όπως τα βασιλικά ανάκτορα, καθώς και τη συνεισφορά της μοναρχίας στην οικονομία μέσω του τουρισμού.

Η Crown Estate, το επενδυτικό όχημα της βασιλικής οικογένειας που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων ακίνητα στο Λονδίνο, το βυθό της θάλασσας, δάση και αιολικά πάρκα εμφάνισε καθαρό ενεργητικό άνω των 11 δισ. στερλινών στην τελευταία ετήσια οικονομική της έκθεση. Το Bloomberg δεν συμπεριέλαβε κατά τον υπολογισμό της περιουσίας της Ελισάβετ το μερίδιο 15% της βασίλισσας επί των ετήσιων κερδών από ακίνητη περιουσία, επειδή τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης του παλατιού και άλλα έξοδα της βασιλικής οικογένειας.

Τα στοιχεία για την αξία των επενδύσεων της Ελισάβετ προέρχονται από δηλώσεις που έκανε ο John Colville, διευθυντής της Coutts & Co, της τράπεζας της βασίλισσας, στους Times του Λονδίνου το 1971, οπότε υπολόγιζε την περιουσία της στα 2 εκατομμύρια στερλίνες.

Η εκτιμώμενη αξία των συμμετοχών αυτών υπολογίζεται από μία υποθετική κατανομή επενδύσεων από μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, και μετρητά που απέδιδαν περίπου 5% ετησίως κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Η βασίλισσα κληρονόμησε την ακίνητη περιουσία της μητέρας της, αξίας 70 εκατ. στερλινών, το 2002, όπως είχε αποκαλύψει τότε το BBC News. Τα δημοσιευμένα στοιχεία προσαρμόστηκαν στον πληθωρισμό.

Η βασίλισσα διαθέτει επίσης ακίνητη περιουσία στις περιοχές Balmoral και Sandringham της Σκωτίας, η αξία της οποίας εκτιμάται βάσει στοιχείων που παρείχε η κτηματομεσιτική εταιρεία Charles McDowell Properties. Η αποτίμηση της αξίας της συλλογής γραμματοσήμων, που ανήκε κάποτε στον πατέρα της, Γεώργιο ΣΤ’, στηρίζεται στην πώληση της συλλογής του John Du Pont τον  Ιούνιο του 2014 και τις συζητήσεις με τον Keith heddle, διευθύνοντα σύμβουλο της Stanley Gibbons Investment. Η βασιλική συλλογή περιλαμβάνει κάθε γραμματόσημο που έχει εκδοθεί ποτέ από τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων κομματιών όπως το "Πένι Μπλακ" ή το "Πένι Μπλου" -μεταξύ των πρώτων που κυκλοφόρησαν.

Το Royal Stud, ο στάβλος των αλόγων της, εκπαιδεύει περίπου 25 άλογα κάθε σεζόν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της μοναρχίας. Εκεί βρίσκεται το διάσημο άλογο κούρσας Royal Applause. Η αξία του στάβλου αποτιμάται με βάση τα στοιχεία για πωλήσεις αλόγων της εταιρείας δημοπράτησης Tattersalls.

Και η αξία της αυτής Μεγαλειότητα δεν σταματά εδώ αφού έρχονται να προστεθούν τα δώρα μιας ζωής από επισκέπτες και θαυμαστές, τα κοσμήματα καθώς και ένα σμήνος αγωνιστικών περιστεριών –για να μην αναφέρουμε τα Κόργκι της. Επιπλέον, η βασιλική προέλευση της περιουσίας της θα μπορούσε να ωθήσει σημαντικά την αγοραία αξία της.

Παρά το γεγονός ότι δεν της ανήκει, η βασίλισσα μπορεί και ζει στο πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, με 775 δωμάτια και κήπο 40 στρεμμάτων, θα μπορούσαν να αξίζουν περίπου 2 δισεκατομμύρια στερλίνες εάν πωλούνταν, σύμφωνα με τον Ollie Hooper, ιδρυτή του μεσιτικού γραφείου πολυτελών κατοικιών Huntly Hooper. "Ο όρος ‘ανεκτίμητη’ είναι ίσως πιο ακριβής", λέει, "δεδομένης της φύσης της περιουσίας της".