Πόσο διαδεδομένη είναι η συμβουλευτική μάρκετινγκ στην Κύπρο;
 
Η ερώτησή σας είναι πολύ εύστοχη. Στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, η επιχειρηματική συμβουλευτική δεν είναι προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει καθώς η κουλτούρα μας λειτουργεί "ατομικά" και δύσκολα είμαστε δεκτικοί στο να ακούσουμε ή να συμβουλευτούμε κάποιον τρίτο.

Αντίθετα λειτουργούν στην Αμερική και στην Αυστραλία, όπου ένας σύμβουλος είναι απαραίτητος για κάθε επιχείρηση. Ο σύμβουλος όμως, σαφώς και ΔΕΝ γνωρίζει την επιχείρηση κάποιου καλύτερα από τον ίδιο τον επιχειρηματία, όμως έχει μια φρέσκια ματιά, βλέπει τα πράγματα ουδέτερα και είναι ανεπηρέαστος. Έτσι η γνώμη και η άποψή του αποκτούν μια διαφορετική βαρύτητα. Σαφώς ο σύμβουλος προτείνει, τεκμηριώνει με επιχειρήματα, όμως την τελική απόφαση την έχει ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Σ’ αυτό το τοπίο όμως υπάρχουν ανοιχτόμυαλοι επιχειρηματίες που θέλουν να ακούσουν και να "αγοράσουν" την εμπειρία ενός συμβούλου. Μην ξεχνάτε πως όταν προσλαμβάνεις έναν σύμβουλο, στην πραγματικότητα "αγοράζεις" την εμπειρία που έχει αποκτήσει σε προηγούμενες δουλειές καθώς και την αντίληψή του.

Πως μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να είναι σίγουρος ότι ο σύμβουλος που έχει επιλέξει, είναι ικανός;

Η απάντηση εδώ είναι δύσκολη. Πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να "βαφτιστεί" σύμβουλος. Όμως τι είναι αυτό που μπορεί να τον διαφοροποιήσει; Όπως είπα και πριν, σαφώς τα αρκετά χρόνια εμπειρίας του στο αντικείμενο, η εξειδίκευση (δεν μπορείς να είσαι γενικά και αόριστα σύμβουλος επιχειρήσεων: δηλαδή να κάνεις και οργάνωση, και χρηματοοικονομικά, και μάρκετινγκ, και διοίκηση πωλήσεων), οι σπουδές και οι προσλαμβάνουσες. Ειδικότερα ο ΣΕΣΜΑ (Σύνδεσμος Εταιριών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος) δημιούργησε πρόσφατα μια πιστοποίηση (με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO/IEC 17024)  ειδικά για συμβούλους επιχειρήσεων όπου πιστοποιεί τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Μια τέτοια πιστοποίηση μπορεί να εγγυηθεί ότι ο σύμβουλος διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για την δραστηριότητά του. Προσωπικά είμαι ένας από τους 20 συμβούλους μέχρι στιγμής που πιστοποιήθηκαν με αυτήν την πιστοποίηση, ως Senior Consultant, και ο μοναδικός αποκλειστικά με την εξειδίκευση στο μάρκετινγκ.

Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος αν συνεργαστεί μαζί σας;

Ουσιαστικά αυτό που παρέχω σε μια επιχείρηση είναι ένα εξωτερικό τμήμα μάρκετινγκ. Η εμπειρία μου των 16 χρόνων στο μάρκετινγκ, σε πολυεθνικές και μη εταιρίες, με βοηθά στο να μπορώ να δημιουργήσω αποτελεσματική επικοινωνιακή και προωθητική στρατηγική για κάθε επιχείρηση. Έτσι ο πελάτης μου, μπορεί να έχει ένα έμπειρο στέλεχος στο μάρκετινγκ, χωρίς να εργοδοτεί κάποιο εσωτερικά, που θα του στοιχίσει και πολύ. Συνήθως οι πελάτες μου έχουν ένα junior στέλεχος μάρκετινγκ inhouse για τα day to day που συντονίζω εγώ εξωτερικά. Ακόμα, λόγω του τρόπου που προσεγγίζω τις επιχειρήσεις, οι πελάτες μου έρχονται σε άμεση επαφή μαζί μου (ή με τον αποκλειστικό συνεργάτη μου στο νησί) για τις σκέψεις, τους προβληματισμούς τους και τις ιδέες τους. Έτσι υπάρχει αμεσότητα και ευελιξία, σε αντίθεση πιθανόν με κάποια άλλη συμβουλευτική εταιρία που έχει client service. Με άλλα λόγια οι πελάτες δουλεύουν μαζί μου απευθείας!

Γιατί κάποιος να επιλέξει ένα εξωτερικό τμήμα μάρκετινγκ;

Κυρίως για να μπορεί να έχει πρόσβαση σε γνώση, εμπειρία και φρέσκιες ιδέες χωρίς να χρειάζεται να τις πληρώνει ακριβά. Είναι μια διαφορετική επιχειρηματική προσέγγιση, όμως χρειάζεται ειλικρίνεια και καλή συνεργασία. Ακόμα για να λειτουργήσει όλο αυτό εργάζομαι για μια επιχείρηση ανά κλάδο την φορά με τη μορφή αποκλειστικότητας και εχεμύθειας αλλά και διασφάλισης των συμφερόντων των πελατών μου. Έτσι ήδη μερικοί κλάδοι στην Κύπρο έχουν δεσμευτεί από πελάτες μου.

Έχετε γράψει το βιβλίο " Το Μάρκετινγκ της επιχείρησής σας", από ποια οπτική έχετε προσεγγίσει το θέμα "Μάρκετινγκ";

Το βιβλίο αυτό είναι το τέταρτό μου και αναπτύσσω τις σκέψεις μου με απλό και ευθύ λόγο. Αποφεύγω τις Ακαδημαϊκές εκφράσεις του μάρκετινγκ καθώς στόχος μου είναι να μπορεί να διαβαστεί εύκολα από οποιονδήποτε επιχειρηματία και να έχει ουσία για εκείνον και την δουλειά του. Το βιβλίο αυτό εμπεριέχει πολλές ασκήσεις όπου ο αναγνώστης παράλληλα με την θεωρία τις εφαρμόζει για την δική του επιχείρηση. Είναι ένα πρακτικό εγχειρίδιο μάρκετινγκ για κάθε ενδιαφερόμενο! Ήδη ετοιμάζω τα επόμενα δύο βιβλία μου τα οποία θα κυκλοφορήσουν Ιούνιο και Οκτώβριο αντίστοιχα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Κάνετε πολλά και διαφορετικά πράγματα γύρω από το μάρκετινγκ, πως προλαβαίνετε;

Αγαπώ το μάρκετινγκ πολύ καθώς αναγνωρίζω πως υπάρχει παντού γύρω μας. Εκτός από τη συμβουλευτική επιχειρήσεων και τη συγγραφή βιβλίων, διδάσκω σε σπουδαστές μάρκετινγκ καθώς και φέτος ολοκλήρωσα 2 επιτυχημένες τηλεοπτικές σεζόν με την τηλεοπτική μου εκπομπή "Marketing in Practice" που προβάλλεται από τον ελληνικό οικονομικό τηλεοπτικό σταθμό SBC TV (όλα τα επεισόδια είναι στο Youtube πια). Τον άλλο μήνα ξεκινάω μια καινούρια τηλεοπτική εκπομπή πάντα γύρω από το μάρκετινγκ. Για να σας απαντήσω λοιπόν, όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ έχεις χρόνο πολύ να του αφιερώσεις, πάντα όμως σε ισορροπία με την προσωπική ζωή!

Πως ακριβώς συνεργάζεστε με κάποιον πελάτη σας;

Αναλόγως το case. Όλα ξεκινούν από την σωστή διάγνωση. Αν δεν αναγνωρίσω τι ακριβώς έχει συμβεί ή ποια είναι η αληθινή ανάγκη της επιχείρησης δεν μπορώ να είμαι αποτελεσματικός. Η συμβουλευτική λειτουργεί με το σύστημα "Garbage in, Garbage Out". Μετά τη σωστή διάγνωση (και την συνειδητοποίησή της από τον επιχειρηματία) ακολουθεί η δημιουργία της στρατηγικής και η υλοποίησή της. Σε όλα τα στάδια ο επιχειρηματίας είναι δίπλα στην διαδικασία, παρακολουθεί, συμμετέχει και μου εμπνέει το όραμά του για την επιχείρησή του.

Για ποιους λόγους δεν χρησιμοποιείτε τις συνεργασίες σας ως όπλο προώθησης της δουλειάς σας;  

Γιατί προτιμώ ένας νέος πελάτης να με επιλέξει γιατί θα με εμπιστευθεί από αυτά που θα του πω και από αυτό που θα νιώσει δίπλα μου. Η συμβουλευτική στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και αυτή πρέπει να χτιστεί από το μηδέν. Έχω όμως πλούσιο πελατολόγιο σε Κύπρο και Ελλάδα από μικρές μέχρι αρκετά μεγάλες επιχειρήσεις και είναι διαθέσιμο σε όποιον με ρωτήσει!

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ