"Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ"

Ένας από τους πιο δημιουργικούς και πνευματικούς ανθρώπους στην ιστορία του τόπου, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σπυριδάκης είχε υπογράψει τον Νοέμβριο του 1969, ως Υπουργός Παιδείας της Κύπρου, την πρώτη Διακρατική Συμφωνία στη βάση της οποίας λειτούργησε στον τόπο μας ο  ΟΠΑΠ (Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου) και το πρώτο του παιχνίδι, το αγαπημένο ΠΡΟ-ΠΟ. Ο κ.Σπυριδάκης είχε συνοδεύσει την υπογραφή του και με την εξής δήλωση:

"Η συμφωνία αποτελεί επιβεβαίωσιν του ανέκαθεν υφισταμένου και συνεχιζομένου ισχυρού δεσμού μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, που εκδηλούται διά των συνεχών ευεργεσιών της μητρός Πατρίδος προς την νήσον".

Η ιστορία επιβεβαίωσε τις επισημάνσεις του αφού, καταγράφοντας την πορεία του ΟΠΑΠ (στην όποια του μορφή, είτε ως Οργανισμού από το 1969, είτε ως Εταιρίας από το 2003) δεν μπορεί παρά να την κρίνει ως ευεργετική για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, διαχρονικά. Χαρακτηριζόμενος τότε σαν  "ο αιμοδότης του κυπριακού αθλητισμού", ο ΟΠΑΠ με τα έσοδα από το ΠΡΟ-ΠΟ, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της αθλητικής υποδομής του τόπου, στήριξε σωματεία και αθλήματα, μα προπαντός κάλυπτε εξ ολοκλήρου σχεδόν τον προϋπολογισμό  του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ο οποίος είχε συσταθεί επίσης το 1969! 

kolimvitirio

Η αναστολή της λειτουργίας του ΠΡΟ-ΠΟ μετά την τραγωδία του 1974 σήμανε συναγερμό με την ίδια την Κυβέρνηση να προβαίνει σε διαβήματα στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί η επαναλειτουργία του, το 1975. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των σχετικών θεμάτων στον τύπο της εποχής που διαμήνυαν ότι: "Μόνη μας ελπίδα το ΠΡΟ-ΠΟ"! Κι ήταν όντως καθοριστική η συνεισφορά του ΟΠΑΠ στην ανοικοδόμηση του τόπου στους δύσκολους εκείνους καιρούς.  

Με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν και άλλα παιχνίδια (ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΠΡΟ-ΠΟΓΚΟΛ, ΕΞΤΡΑ 5, ΣΟΥΠΕΡ 3, ΤΖΟΚΕΡ και ΚΙΝΟ) τα οποία έδωσαν τη δυνατότητα μεγαλύτερης προσφοράς.

Παρά το γεγονός ότι το 2003, με την υπογραφή της νέας Διακρατικής Συμφωνίας ο ΟΠΑΠ Κύπρου μετεξελίχθηκε σε εταιρεία, συνέχισε με εντονότερο τρόπο να προσφέρει στον τόπο, κωδικοποιώντας την εταιρική κοινωνική δράση σε πέντε τομείς: Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό και Περιβάλλον. Δράση που ξεπερνά κατά πολύ την όποια θεσμική ή διαδικαστική υποχρέωση της εταιρίας, καθιστώντας την σαν τον πιο δυνατό και ειλικρινή σύμμαχο της Κυπριακής Κοινωνίας. Επιβεβαιωτική αυτής της δημιουργικής συμμαχίας ήταν και η δημόσια προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως η εταιρία ΟΠΑΠ συνεχίσει την προσφορά της, ενισχύοντας ιδιαίτερα τους τομείς στους οποίους η πολιτεία αδυνατεί στηρίξει.

RED CROSS_2Αξιολογώντας τις ανάγκες των ανθρώπων του τόπου όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την οικονομική κρίση, η ΟΠΑΠ Κύπρου διέθεσε εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των σχεδιασμών στον τομέα της Υγείας, είτε με την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού στα νοσοκομεία μας και το Γενικό Χημείο του κράτους, είτε με τη σταθερή στήριξη προγραμμάτων φορέων υγείας όπως ο ΠΑΣΥΚΑΦ, το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα, η Europa Donna, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, ο Σύνδεσμος "Ένα όνειρο μια ευχή" και δεκάδες άλλοι παρεμφερείς οργανισμοί.

Ο Πολιτισμός στηρίζεται μέσα από την απλόχερη χορηγία θεσμοθετημένων εκδηλώσεων όπως τα Κύπρια και τα Φεστιβάλ Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς επίσης και τη στήριξη σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, λαογραφικούς ομίλους, παραδοσιακά συγκροτήματα, συναυλίες και συλλεκτικές παραγωγές.
 
Η ΟΠΑΠ Κύπρου εκδηλώνει την έγνοια της για την Παιδεία, με τη στήριξή της Μαθηματικής Ολυμπιάδας, των μαθητικών μουσικών διαγωνισμών, των Μουσικών Σχολείων, την καθιέρωση βραβείου εις μνήμη Νεόφυτου Χανδριώτη για τη διεθνή διάκριση μαθητών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και βέβαια με την καθοριστική συνεισφορά της με προσφορά προγευμάτων στους μαθητές της υπαίθρου. Κοντά σε αυτά και η στήριξη στο πρόγραμμα "Μαγειρεύω και προσφέρω", το οποίο εφαρμόζεται σε ολοήμερα σχολεία της Κύπρου από το Ιδρύμα "Σοφία για τα παιδιά". Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, "Η κοινωνική δράση της  ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί σημαντική συνδρομή στις προσπάθειες του ίδιου του κράτους, για υλοποίηση των σχεδιασμών και προγραμμάτων στήριξης των συμπατριωτών μας". 

Ο Αθλητισμός στηρίζεται από την ΟΠΑΠ Κύπρου σε όλα τα επίπεδα και μορφές του, με ιδιαίτερη προσοχή στους αθλητές που τιμούν την Κύπρο διεθνώς. Σύμμαχος του ΚΟΑ και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδιασμών τους ενώ, δεν ξεχνά τα προσφυγικά σωματεία αλλά και τους αγροτικούς συλλόγους, οι οποίοι αποτελούν δημιουργικά κύτταρα της υπαίθρου μας. Προτάσσοντας πάντα το "Ευ αγωνίζεσθαι", η ΟΠΑΠ Κύπρου αξιοποιεί τη δύναμη του αθλητισμού προς ευρύτερο όφελος, με τη θεσμοθέτηση εκδηλώσεων όπως το "All Star Day - Παίζω με κανόνες, Οδηγώ με κανόνες".

ALL STAR GAME_

΄Εγνοια και για το περιβάλλον, με τη συμμετοχή στη τεράστια προσπάθεια αναδάσωσης των πρόσφατα καμένων δασών του Ακάμα και της Σολέας, την επιχορήγηση προγραμμάτων καθαριότητας και τη δημιουργία χώρων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως η δημιουργία του πρωτότυπου πάρκου ΟΠΑΠ στην Έγκωμη.

Οι δράσεις της, ομολογούν τη διαχρονική συνέπεια της ΟΠΑΠ Κύπρου, το όραμα της οποίας συνυπάρχει με το όραμα της Κυπριακής Κοινωνίας και του κάθε απλού ανθρώπου της για ποιοτικότερη ζωή. Αποτελούν παράλληλα και την πειστικότερη απάντηση για τις όποιες αμφιβολίες του πλαισίου λειτουργίας της ΟΠΑΠ στην Κύπρο, μετά την ιδιωτικοποίησή της.   

Η όλη δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου, στα 48 σχεδόν χρόνια παρουσίας της στην Κύπρο, επιβεβαιώνει ότι διεκπεραιώνει τις ευθύνες της με απόλυτο σεβασμό στους νόμους και διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στη βάση μιας καθολικής διαπίστωσης. Ότι, η ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί τον πιο δυνατό και σταθερό Σύμμαχο της Κυπριακής Κοινωνίας. Η οποία κοινωνία εκτιμά, σέβεται, ανταποδίδει την αγάπη της και προπαντός εμπιστεύεται την παρουσία και δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου. Εμπιστοσύνη που σε καιρούς δύστροπους για τους θεσμούς και τις αξίες, αποτελεί δυνατό εχέγγυο για όλους μας!