Έντεκα νεοφυείς επιχειρήσεις που αναδύονται µέσα από το πρόγραµµα του Idea ετοιµάζονται να κατακτήσουν την εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Νέοι επιχειρηµατίες µε το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον φιλοδοξούν και ετοιµάζονται να ανοίξουν φτερά µε προορισµό τον παγκόσµιο επιχειρηµατικό χάρτη. 
 
Όραµα, στόχος, φιλοδοξία, µια ευφάνταστη ιδέα και µια καλή οµάδα αποτελούν τα βασικά συστατικά. ∆ίπλα σε αυτά, έρχεται το πρόγραµµα του Idea να αγκαλιάσει, να προωθήσει και να στηρίξει τις νέες ιδέες. Και σε αυτό το πλαίσιο στέλνει µήνυµα προς τις επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο. Να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν τους νέους επιχειρηµατίες. Με στόχο; Τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, την αναβάθµιση της κυπριακής οικονοµίας στον παγκόσµιο επιχειρηµατικό χάρτη. Το Capital Today σας παρουσιάζει το Idea και τις 11 οµάδες που βρήκαν στέγη στις εγκαταστάσεις του: Dodos Productions, Gnous LLC, Guardian Angel, LNG Marketplace, MyBook, EF-MA Novelseas Ltd, Onleave.online, ResearchHabitat, Scientini, Τwosumm.co, Yumbles.
 
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ… Idea ΤΗΣ!
 
ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: "Θα συνεχίσουµε µε ζήλο προς την κατεύθυνση
της ενίσχυσης της καινοτοµίας"
 
Κάλεσµα προς την επιχειρηµατική κοινότητα να αγκαλιάσει τους νέους που εργάζονται σκληρά, για να αναδείξουν την Κύπρο στον επιχειρηµατικό χάρτη, απευθύνει µέσω του Capital Today η ∆ιευθύντρια του IDEA, κ. Αγγέλα Παναγιώτου. ∆ιατυπώνει, παράλληλα, την άποψη ότι το περιβάλλον, σήµερα, είναι αρκετά υποστηρικτικό για την ανάπτυξη µίας νεοφυούς επιχείρησης (start-up), υπογραµµίζοντας ότι στόχος του IDEA είναι η ουσιαστική συνεισφορά στην καινοτοµία και στη νεανική επιχειρηµατικότητα.
 
Ποιοι είναι οι στόχοι του IDEA και ποιες υπηρεσίες προσφέρει; 
 
Ο κύριος στόχος του IDEA είναι να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της καινοτοµίας και της νεανικής επιχειρηµατικότητας, µέσω στήριξης των κυπριακών νεοφυών επιχειρήσεων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Φιλοδοξία µας είναι η συµβολή στην αναβάθµιση της κυπριακής οικονοµίας στον παγκόσµιο χάρτη καινοτοµίας. Το IDEA είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για µικρές οµάδες, για να µετουσιώσουν σε σύντοµο διάστηµα την καινοτόµο ιδέα τους σε επιχείρηση. Είναι ένας επιταχυντής – εκκολαπτήριο (accelerator – incubator) για start-ups. Φιλοξενεί δωρεάν µέχρι 12 οµάδες ανά κύκλο (9 µήνες), προσφέροντας σηµαντική, πρακτική στήριξη: Εκπαίδευση, καθοδήγηση,  επαφή µε επιχειρηµατίες του κλάδου, διασυνδέσεις, αρχικό κεφάλαιο, πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές, παροχή γραφειακών χώρων, κ.λ.π. Παρά την πολύ ουσιαστική αυτή στήριξη, όµως, θέλω να τονίσω ότι το αποτέλεσµα µιας οµάδας βασίζεται στον µεγαλύτερο βαθµό στη δέσµευση, στη σκληρή δουλειά και στο πάθος της ίδιας για επιτυχία.
 

Πώς στηρίζεται µια εταιρεία στην ανάπτυξη της ιδέας της µέσω του προγράµµατος;

 
Χρειάζεται µια πολύ καλή ιδέα µε διεθνή προσανατολισµό, καθώς και µια αποφασισµένη οµάδα (2-5 ατόµων). Η οµάδα αυτή θα παρακολουθήσει πρακτική εκπαίδευση για 3 µήνες, θα έχει στη διάθεσή της γραφειακό χώρο και θα της παρέχεται καθοδήγηση. Μετά τους 3 µήνες, αν έχει φθάσει στο αναµενόµενο επίπεδο, θα περάσει στο 2ο στάδιο για ακόµα 6 µήνες, όπου θα κυριαρχεί η δουλειά, η καθοδήγηση, οι χρήσιµες επαφές. Θα της παραχωρηθεί,  επίσης, ποσό €10.000, ως υποστηρικτικό κεφάλαιο (seed funding) από την Τράπεζα Κύπρου, εφόσον εγγράψει εταιρεία και δώσει στο πρόγραµµα 5% του µετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσό αυτό µακροπρόθεσµα θα χρησιµοποιηθεί προς όφελος των νέων start-ups. 
 
Πόσες εταιρείες µέχρι στιγµής συµµετείχαν στο IDEA και πόσες από αυτές υλοποίησαν ή πρόκειται να υλοποιήσουν την επιχειρηµατική τους ιδέα;
 
Στον πρώτο κύκλο εντάχθηκαν 9 οµάδες µετά από 60 αιτήσεις, από τις οποίες αποφοίτησαν 4. Όπως ανέφερα και προηγουµένως, η επιτυχία της κάθε οµάδας απαιτεί δέσµευση και σκληρή δουλειά. Βρισκόµαστε τώρα στον 2ο κύκλο, στον οποίο εντάχθηκαν 8 οµάδες από σύνολο 63 αιτήσεων. Όλες οι οµάδες που αποφοίτησαν και αυτές που είναι τώρα µαζί µας συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά στην επιχείρησή τους, αισιοδοξώντας να την αναπτύξουν και σε διεθνές επίπεδο.
 
Πώς αξιολογείτε την ανάπτυξη των start-ups στην Κύπρο και πόσο δύσκολο είναι να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί µία καινοτόµος ιδέα; 
 
Με ικανοποίηση µπορώ να αναφέρω ότι η ανάπτυξη του τοµέα είναι ραγδαία τα τελευταία 2 χρόνια. Αποτελεί πλέον συχνό φαινόµενο η διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, όπως το πρόσφατο Start-up Weekend ή το Start-up & Entrepreneurship Conference, καθώς και το προγραµµατιζόµενο Fintech Hackathon κ.ά. Αρκετά πανεπιστήµια, µεγάλες εταιρείες, ιδιώτες και εθελοντικές οργανώσεις κατακλύζουν το κυπριακό οικοσύστηµα, προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, καλωσορίζουµε τις προθέσεις για έµπρακτη στήριξη του κράτους στον τοµέα, όπως  τα φορολογικά κίνητρα, τη startup visa, τα university spinoffs, τη δροµολόγηση Υφυπουργείου Ανάπτυξης κ.ά. Βλέπουµε, επίσης, τις συνεχιζόµενες µεγάλες επιτυχίες κυπριακών start-ups, µε πιο πρόσφατη αυτήν της Avocarrot. 
 
Με βάση τα πιο πάνω είµαι σε θέση να πω ότι σήµερα, το περιβάλλον για να αναπτυχθεί µία νεοφυής επιχείρηση στην Κύπρο είναι αρκετά υποστηρικτικό, αφού προσφέρεται πλέον µια πολύπλευρη στήριξη. Αναγνωρίζοντας την καθοριστική σηµασία της επιχειρηµατικής κοινότητας του τόπου, την καλούµε να αγκαλιάσει αυτούς τους νέους που εργάζονται σκληρά, για να αναδείξουν τη χώρα µας στον επιχειρηµατικό χάρτη. Στο γειτονικό Ισραήλ, η βοήθεια και καθοδήγηση από τους επιχειρηµατίες της χώρας προς τους νέους έχει σήµερα καταστήσει τη χώρα ως το "Start-up Nation”.
 
Ποια είναι τα επόµενα σχέδια του IDEA;
 
Το IDEA αποτελεί προσφορά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου και του Cyprus International Institute of Management, ενώ το στηρίζουν σηµαντικοί στρατηγικοί εταίροι, όπως η Deloitte, η Leo Burnett και το γραφείο Lellos P. Demetriades. Όλοι οι συµβαλλόµενοι φορείς έχουµε την έντονη επιθυµία και είµαστε αποφασισµένοι να συνεχίσουµε να εργαζόµαστε µε ζήλο προς την κατεύθυνση της προσφοράς προς την καινοτοµία.
 
Dodos Productions: ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Στοχεύει στην παραγωγή ταινιών µε παγκόσµια αναγνώριση
 
Πάθος, ενέργεια, αυστηρότητα! Με αυτά τα τρία βασικά χαρακτηριστικά η Dodos Productions, µια υποσχόµενη εταιρεία παραγωγής ταινιών µε έδρα τη Λευκωσία, βλέπει µακριά και κάνει σχέδια για το µέλλον! Τι άλλο, από το να δηµιουργήσει ταινίες που θα αναγνωριστούν παγκοσµίως! Η οµάδα της Dodos Productions αποτελείται από τρεις νέους, δυναµικούς ανθρώπους: Τους Sacha Kovacevic-παραγωγό/διευθυντή, Vlad Kandinsky-διευθυντή φωτογραφίας και Hormazd Bhandari-παραγωγό και υπεύθυνο για την παραγωγή του έργου. Πρόσφατα, η Dodos Productions έγινε αποδεκτή από το IDEA, το οποίο χρηµατοδοτείται από την Τράπεζα Κύπρου και το CIIM. Όπως αναφέρουν στο Capital Today οι συντελεστές της Dodos Productions, "προσπαθούµε να ασκούµε όλη µας την αυστηρότητα, το πάθος και την ενέργεια, για να δηµιουργήσουµε ταινίες που θα αναγνωριστούν παγκοσµίως". 
 
ΣΕ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ
 
Η Dodos Productions συµµετείχε σε µεγάλο βαθµό στη βιοµηχανία κινηµατογράφου και τηλεόρασης από το γυµνάσιο και έχει παραγάγει πολλές ταινίες µικρού και µεγάλους µήκους, καθώς και διαφηµίσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Με κάθε ταινία, η Dodos Productions προσπαθεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Πριν από ένα χρόνο δηµιούργησε µια ταινία µικρού µήκους για τα σαλιγκάρια, που βγήκε εξ ολοκλήρου σε ένα τηλέφωνο της Samsung. Έξι µήνες αργότερα δηµιούργησε ένα φιλµ µικρού µήκους επιστηµονικής φαντασίας, ύψους £16.000 που τοποθετήθηκε στις φτωχογειτονιές και τους ψηλούς ουρανοξύστες του Λονδίνου. Και οι δύο  ταινίες έλαβαν µέρος σε διεθνή ακροατήρια απ’ όλο τον κόσµο.
 
Στο παρόν στάδιο κύρια εστίαση της Dodos Productions είναι η δηµιουργία εκπαιδευτικού περιεχοµένου για νέους επαγγελµατίες και φοιτητές κινηµατογράφου για το πώς µπορούν να επιτύχουν ακροβατικές βαθµολογίες στο Hollywood, εκρήξεις, καθώς και πώς να συνεργαστούν µε οµάδες δράσης, ελικόπτερα και δεξαµενές, µε περιορισµένο προϋπολογισµό και χρόνο. Όλα τα πιο πάνω, για την Dodos Productions αποτελούν σηµαντικές δεξιότητες που πρέπει να µάθουν οι νέοι κινηµατογραφιστές, ειδικά σε χώρες µε µικρότερη ή αναδυόµενη κινηµατογραφική βιοµηχανία, όπως η Νιγηρία, η Ινδονησία και η Βραζιλία. Γι’ αυτό και η εταιρεία, λαµβάνοντας υπ’ όψιν την εµπειρία των ανθρώπων µε τους οποίους συνεργάζεται, και αξιοποιώντας τις δεκαετίες γνώσης, βρίσκεται στο στάδιο της δηµιουργίας µιας ταινίας µεγάλου µήκους που θα διανεµηθεί σε όλη την αγγλόφωνη αγορά και στη συνέχεια θα εκπαιδεύσει άλλους για την επίτευξη της ίδιας επιτυχίας.
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
 
Gnous LLC: Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ "ΧΤΥΠΑ" ΤΗ ∆ΥΣΛΕΞΙΑ
Η µέθοδος διάγνωσης πραγµατοποιείται µέσω διαδικτυακών παιχνιδιών
 
Μια πρωτοποριακή µέθοδο για αντιµετώπιση της δυσλεξίας και άλλων µαθησιακών δυσκολιών δηµιούργησε η Gnous Ltd µετά από 15 χρόνια έρευνας. Η µέθοδος αυτή έρχεται να καλύψει τις ανάγκες µιας τεράστιας αγοράς και να παρέχει µια καινοτοµία έγκυρης διάγνωσης και αντιµετώπισης που θα έχει άµεσο αντίκτυπο στην εκπαίδευση και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη της κοινωνίας και των νέων.
 
Η µέθοδος διάγνωσης πραγµατοποιείται µέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, τα οποία προσφέρουν, µεταξύ άλλων:
 
• ∆ιάγνωση της δυσλεξίας µε ακρίβεια άνω του 90%
•  Μείωση του χρόνου µεταξύ αξιολόγησης και αποτελέσµατος
• ∆ηµιουργία προσωπικού προφίλ των γνωστικών και νοητικών ικανοτήτων του κάθε χρήστη/παιδιού
• Βοήθεια στους ειδικούς (ψυχολόγους, σχολείο κ.ο.κ.) να δηµιουργήσουν εξατοµικευµένα προγράµµατα αντιµετώπισης αναλόγως των συγκεκριµένων δυσκολιών του κάθε χρήστη/παιδιού
 
15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
 
Το Gnous δηµιουργήθηκε µετά από 15 χρόνια έρευνας και το πρόγραµµα IDEA συγκαταλέγεται ανάµεσα στα κορυφαία προγράµµατα ανάπτυξης και προώθησης της επιχειρηµατικότητας και Startups στην Κύπρο. Μέσω του IDEA δόθηκε στην Gnous µια τεράστια ευκαιρία να επιταχύνει και να προωθήσει τη δουλειά της, αλλά και να γνωρίσει και να ακούσει τις συµβουλές επιτυχηµένων ανθρώπων από τον χώρο των επιχειρήσεων και επενδύσεων. 
 
Σύµφωνα µε στοιχεία από έρευνες που επεξεργάζεται η Gnous: Ένας απλός ορισµός της δυσλεξίας είναι "άτοµα, τα οποία δυσκολεύονται να µάθουν µέσω της γραπτής ή προφορικής γλώσσας, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος" (τραύµα, πνευµατική καθυστέρηση κτλ.) και συναντάται στο 10%-15% των παιδιών της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης. 
 
Το 1/3 των παιδιών έχουν διαταραχές και στον γραπτό και στον προφορικό λόγο. Σε αυτήν την κατηγορία µπορεί να ανήκουν και ευφυή ή και ταλαντούχα άτοµα. Γενικά, ανά το παγκόσµιο πάνω από 700 εκατοµµύρια άνθρωποι πάσχουν από δυσλεξία και άλλες µαθησιακές δυσκολίες, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.
 
"Η ΟΜΑ∆Α ΜΑΣ"
 
Η Gnous LLC αποτελείται από 6 άτοµα και ο τοµέας δραστηριοποίησής της είναι η διάγνωση και αντιµετώπιση της δυσλεξίας και άλλων µαθησιακών δυσκολιών. 
 
Ιστοσελίδα: www.gnous.com
Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/GnousLabs/
 
GUARDIAN ANGEL MOBILE TECHNOLOGY
Η καινοτόµος πλατφόρµα µέσω κινητών και tablet για την υγεία και την ευεξία σας
Η Guardian Angel Mobile Technology αποτελείται από µια διεθνή οµάδα ειδικών στους τοµείς ΤΠΕ (ICT), Ιατρικής και Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης. Το προϊόν της εταιρείας είναι µία καινοτόµος κινητή εφαρµογή στον τοµέα της υγείας και ευεξίας,  που αφορά όλους. Οι χρήστες κατεβάζουν µια εύκολη εφαρµογή στο τηλέφωνο ή στο tablet τους και συµπληρώνουν ένα λεπτοµερές ερωτηµατολόγιο υγείας. Συνδέονται, επίσης, µε µια µικρή φορητή συσκευή, που παρακολουθεί τα ζωτικά σηµεία του χρήστη, ο οποίος µπορεί κι αυτός µε τη σειρά του ανά πάσα στιγµή να ενηµερώσει το προφίλ υγείας του στην κινητή εφαρµογή. 
 
ΕΝΑΣ "ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ"
 
Η πλατφόρµα της εφαρµογής επεξεργάζεται συνεχώς τις πληροφορίες που παρέχονται. Μέσω ενός "φύλακα αγγέλου" (avatar), η πλατφόρµα παρέχει στον χρήστη εξατοµικευµένες συµβουλές για βελτίωση του τρόπου ζωής του, σε έξι κύριες κατηγορίες φροντίδας: κλινικές (clinical), ψυχολογικές (psychological), γνωστικές (cognitive), κοινωνικές (social), σωµατικές (physical) και διατροφικές (nutritional). Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η πλατφόρµα θα µπορούσε ακόµη και να στείλει επείγουσα ειδοποίηση σε άτοµα καθορισµένα από τον χρήση (π.χ. ιατρό ή συγγενικό / φιλικό άτοµο).  
 
Η παρέµβαση στον τρόπο ζωής, που είναι η κατηγορία στην οποία υπάγεται το προϊόν, θα µπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη του 70% των χρόνιων ασθενειών, που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού κόστους της υγειονοµικής περίθαλψης του δυτικού κόσµου. 
 
Η συµµετοχή στο πρόγραµµα του IDEA και η καθοδήγηση από τους εξειδικευµένους συνεργάτες του προγράµµατος, θα επιτρέψει στην οµάδα "Guardian Angel" να χτυπήσει την πόρτα πιθανών διεθνών επενδυτών, µε ένα τελειοποιηµένο επιχειρηµατικό πλάνο και προϊόν.  
 
Για το Guardian Angel, η προοπτική είναι απεριόριστη.  
 
Ηλεκτρονική διεύθυνση: Email: mmakris@cloveradvice.com
Τηλέφωνο: 22777220
 
LNG Marketplace: TO LNG EXEI TΩΡΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ
Η πλατφόρµα διευκολύνει τη διαδικασία µάθησης και εύρεσης πληροφοριών
 
"Ακούστε, µάθετε, συνδεθείτε"! Το LNG Marketplace είναι µια κεντρική πλατφόρµα πληροφόρησης που διευκολύνει τη διαδικασία µάθησης και εύρεσης πληροφοριών σχετικά µε το υγρό φυσικό αέριο για επαγγελµατίες του εµπορίου. Ο ιστότοπος θα παρέχει τη δυνατότητα ακρόασης δωρεάν podcasts για ΥΦΑ (Υγροποιηµένο Φυσικό Αέριο), βιβλίο ή αγορά θεµατικών εκδόσεων ΥΦΑ, εµπορικών εκδηλώσεων και µαθηµάτων - όλα σε ένα µέρος. Η οµάδα πίσω από αυτήν την ιδέα είναι αληθινά παγκόσµια και περιλαµβάνει µέλη που βρίσκονται στην Κύπρο, στην Ολλανδία, στην Κίνα, ακόµη και στο σκάφος του πλοίου ΥΦΑ. Στόχος των ιδρυτών της εταιρείας είναι όπως "το LNG Marketplace γίνει µια ψηφιακή πλατφόρµα ανταλλαγής, η νούµερο ένα, καθώς και χώρος δικτύωσης για τους επαγγελµατίες LNG, σύµφωνα µε το σύνθηµά της "LNG Marketplace: Ακούστε, Μάθετε, Συνδεθείτε”".  Το IDEA παρέχει στην εταιρεία υποδοµές (συνεργαζόµενα γραφεία), εκπαίδευση, προγύµναση και καθοδήγηση σχετικά µε όλες τις πτυχές της ίδρυσης ενός επιχειρηµατικού συνόλου και ένα αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο για τις επιτυχηµένες οµάδες που θα αποφοιτήσουν στο πρώτο στάδιο του προγράµµατος επιτάχυνσης.
 
ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
 
Η LNG Marketplace είναι ένα ψηφιακό προϊόν πληροφόρησης σχετικά µε το ΥΦΑ, το οποίο προσεγγίζεται από µη τεχνική άποψη. Η οµάδα αποτελείται από τους: Ewa Waslicka-Co-Founder, Anna Grajek-Co-Founder, ενώ το Συµβούλιο (Board of Advisors to LNG Marketplace) αποτελούν οι: Effie Stamatinos-Marketing Advisor and Accountability Partner, Jeanpier Anaya Salas-Commercial advisor for Venezuela and China. Business Development, Iro Gidakou- Merchant Marine Officer. Captain Class B on board of LNG vessels. MSc in Shipping and Finance. Member of WISTA, Vasilios Moschos-Senior Technology Consultant at Oracle. IT advisor to LNG Marketplace. 
 
MyBook: ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
Εσείς δεν έχετε παρά να δηµιουργήσετε τη δική τους ιστορία
 
Τα παιδιά είναι ικανά για τα πάντα". Αυτήν την αρχή είχαν κατά νου οι ιδρυτές του MyBook, που δηµιούργησαν ένα νέο πρόγραµµα µε στόχο την αυτοεκτίµηση των παιδιών και τη διευκόλυνση στη µάθηση. 
 
Το MyBook είναι µια startup κυπριακή επιχείρηση που στοχεύει να προσφέρει µια διαδικτυακή πλατφόρµα, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να προσαρµόζουν τα βιβλία, κάνοντας το παιδί τους τον κύριο ήρωα, µέσα σε µόνο λίγα λεπτά. Τα βιβλία θα τυπώνονται και θα αποστέλλονται. Οι δηµιουργοί του MyBook αποσκοπούν στην ενίσχυση της αυτοεκτίµησης των παιδιών και τη διευκόλυνση της µάθησης. Η ιδέα εστιάζει στο να επικοινωνήσει στα παιδιά δεξιότητες και φιλοσοφίες ζωής. Οι ιδρυτές του MyBook πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι ικανά για τα πάντα, οπότε, τοποθετώντας τα στην ιστορία και προσθέτοντας το µάθηµα, µπορούµε να έχουµε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα. 
 
Οι ιδρυτές της πλατφόρµας Maria Lavithi και Daniel Howard ελπίζουν ότι το MyBook θα βοηθήσει τα παιδιά να σταµατήσουν να συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους µε µη ρεαλιστικούς σούπερ ήρωες, ενώ όπως αναφέρουν, η ιδέα για τη δηµιουργία του γεννήθηκε όταν η µικρή κόρη των ιδρυτών ζήτησε να ακούσει µια ιστορία γι’ αυτήν!
Το MyBook είναι µέρος του προγράµµατος IDEAcy, το οποίο βοηθά τους εµπνευστές του να οικοδοµήσουν µια βιώσιµη εταιρεία, προσφέροντας καθοδήγηση, ευκαιρίες και διάφορα σεµινάρια.  
 
Το MyBook σχεδιάζει να ξεκινήσει προσφέροντας τα βιβλία στα ελληνικά και στα αγγλικά.
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@mybookheroes.com
 
EF-MA Novelseas Ltd: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Σε εξέλιξη νέο Software για "ασφαλέστερες" και "πιο πράσινες θάλασσες"
 
Ένα νέο, καινοτόµο εργαλείο για υποστήριξη του τοµέα της ναυτιλίας έρχεται να φέρει η EF-MA novelseas Ltd. Πρόκειται για το Software πρόγραµµα "SyndeSeas Integrated Solution", το οποίο ανταποκρίνεται στο όραµα και στον σκοπό της εταιρείας για περαιτέρω αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για "ασφαλέστερες" και "πιο πράσινες θάλασσες". 
 
ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ IDEA
Η EF-MA novelseas Ltd είναι µια νεοσύστατη, καινοτόµος επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τοµέα της ναυτιλίας και εµπλέκεται άµεσα σε δραστηριότητες τοµέων προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γαλάζια και πράσινη οικονοµία, έξυπνη εξειδίκευση). 
 
Η οµάδα της EF-MA novelseas Ltd αποτελείται από νέους επαγγελµατίες και στελεχώνεται από δύο Ναυπηγούς Μηχανικούς Τ.Ε., έναν Ναυτιλιακό Οικονοµολόγο και έναν ειδικό στον Τοµέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το πρόγραµµα "SyndeSeas Integrated Solution" ως προϊόν αυτής της συνεργασίας, αποτέλεσε το εισιτήριο της novelseas για ένταξη στο πρόγραµµα IDEA, όπου µε την καθοδήγηση και υποστήριξη ειδικών µορφοποιείται και εξελίσσεται θετικά, µε στόχο να εισέλθει στην αγορά µε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
 
Το "SyndeSeas Integrated Solution" είναι ένα Software πρόγραµµα. Πρόκειται για ένα καινοτόµο εργαλείο που σχεδιάστηκε για την υποστήριξη του τοµέα της ναυτιλίας, ως προς τη βέλτιστη εφαρµογή νέων κανονισµών για την παρακολούθηση, αναφορά και επαλήθευση της κατανάλωσης καυσίµων και κατ’ επέκταση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου από πλοία.
 
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
 
Tο SyndeSeas έρχεται να υλοποιήσει αυτό που µαρτυρά το όνοµά του: Τη σύνδεση στην πράξη όλων των απαιτούµενων διαδικασιών, όλων των εµπλεκόµενων µερών µέσω ενός ολοκληρωµένου λογισµικού (software). Όραµα και σκοπός της novelseas για το µέλλον είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη δηµιουργία νέων καινοτόµων λύσεων και εφαρµογών για τη ναυτιλία, οι οποίες θα υπηρετούν τον παγκόσµιο κοινό στόχο για νέες, πιο ασφαλείς και πιο "πράσινες" θάλασσες. 
 
Στοιχεία επικοινωνίας:
Ιστοσελίδες: www.novelseas.com / www.syndeseas.com 
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@novelseas.com /novelseas@gmail.com
 
Onleave.online: Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
∆ιαχειρίζεται τα ζητήµατα ανθρώπινου προσωπικού
 
Ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, νοσοκοµεία, τηλεφωνικά κέντρα, δηµόσιες υπηρεσίες και αρκετά άλλα περιβάλλοντα εργασίας εργάζονται µε ωράρια ή αλλιώς βάρδιες. 
 
Ο προγραµµατισµός των ωραρίων, αδειών και υπηρεσιών από τον εκάστοτε υπεύθυνο/µάνατζερ αποτελεί µια χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία πρέπει να λαµβάνονται υπ’ όψιν τόσο οι λειτουργικές ανάγκες κάθε µέρα, όσο και οι ανάγκες και προτιµήσεις του προσωπικού. Πολλές φορές, λόγω και της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, προκαλούνται παρεξηγήσεις, δυσαρέσκεια από το προσωπικό και µειωµένη απόδοση. Κανένα από τα εργαλεία που υπάρχουν µέχρι σήµερα, δεν προσεγγίζει αυτήν την πτυχή του προγραµµατισµού και διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού.
 
Η οµάδα του Onleave µε τη χρήση του cloud computing, machine learning και τα φιλόδοξα chatbots, έρχεται να αυτοµατοποιήσει τη διαδικασία αυτή, ενισχύοντας την επικοινωνία, αξιοκρατία, ευχαρίστηση και εν τέλει παραγωγικότητα προσωπικού και διεύθυνσης. Με βασικό γνώµονα την ευκολία και απλότητα στη χρήση, η οµάδα του Onleave θέλει να καταστήσει την υπηρεσία προσβάσιµη σε όλους.  
 
Με τη βοήθεια του IDEA Accelerator, η "ιδέα" εξελίσσεται πολύ σύντοµα σε προϊόν που είναι έτοιµο να υιοθετηθεί σε πολλές επιχειρήσεις µε αρχή την Κύπρο. Η οµάδα του Onleave.online διακρίθηκε και στο Startup Weekend Cyprus, και ως εκ τούτου θα επισκεφθεί πολύ σύντοµα την Αθήνα, παρουσιάζοντας την υπηρεσία στην επιχειρηµατική κοινότητα. 
 
INFO 
Η Onleave.online εργοδοτεί σήµερα 3 άτοµα και έχει αναπτύξει λογισµικό διοίκησης ανθρώπινου δυναµικού. 
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
www.onleave.online
 
Research Habitat: Η ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΛΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
Η διαδικτυακή πλατφόρµα που παρέχει ποιοτικά δεδοµένα στον ερευνητή
 
Το ResearchHabitat εστιάζει στον τοµέα της έρευνας και στην παροχή ποιοτικών δεδοµένων. Πρόκειται για µια καινοτόµα διαδικτυακή πλατφόρµα που δηµιουργήθηκε, για να επιλύσει το πρόβληµα συµµετεχόντων σε διάφορες έρευνες. Ακαδηµαϊκές έρευνες, κοινωνικές έρευνες για την ανθρώπινη συµπεριφορά και τρόπο σκέψης, ή έρευνες αγοράς για µελέτη των προτιµήσεων των καταναλωτών σε προϊόντα ή υπηρεσίες.     
 
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ
Το ResearchHabitat συνδέει τους ερευνητές µε συµµετέχοντες από όλον τον κόσµο, µέσα από µια διαδικτυακή πλατφόρµα. Οι ερευνητές µπορούν να αναρτήσουν τις έρευνές τους, επιλέγοντας τα δηµογραφικά στοιχεία των συµµετεχόντων και οι συµµετέχοντες στην έρευνα θα έχουν ένα οικονοµικό όφελος για τη συµµετοχή τους. Πρώτιστος στόχος της πλατφόρµας είναι η παροχή ποιοτικών δεδοµένων στον ερευνητή µέσα από εργαλεία που διασφαλίζουν την αξιοπιστία τόσο των συµµετεχόντων όσο και των απαντήσεων που δίνουν. 
 
Η ΟΜΑ∆Α
 
Η οµάδα του ResearchHabitat αποτελείται από έναν κοινωνικό ερευνητή µε ειδικότητα στην πειραµατική ψυχολογία, έναν σύµβουλο στατιστικής µεθοδολογίας µε συνεργασία στον ακαδηµαϊκό και ιδιωτικό τοµέα, και έναν αναλυτή δεδοµένων µε πείρα στις διαδικτυακές πλατφόρµες συλλογής δεδοµένων. Όπως επισηµαίνει στο Capital Today η οµάδα του ResearchHabitat, "µέσα από το πρόγραµµα του IDEA καταφέραµε να αποκτήσουµε γνώσεις, όπως τη δηµιουργία ενός ξεκάθαρου επιχειρηµατικού µοντέλου, πώς να επιβεβαιώσουµε (ή να απορρίψουµε) κάποιες από τις επιχειρηµατικές µας υποθέσεις, νοµικά θέµατα ή και θέµατα τακτικών marketing. Το σηµαντικότερο είναι η παρουσία µεντόρων, οι οποίοι ήταν δίπλα µας σε κάθε βήµα, και η ανάπτυξη του δικτύου µας µε τα µέλη του οικοσυστήµατος των νεοφυών επιχειρήσεων". 
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
www.ResearchHabitat.com
 
Scientini: ΠΑΙΞΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
∆ιασκεδαστικά παιχνίδια και διαδραστικές δραστηριότητες 
 
Είσοδο στη διεθνή αγορά επιδιώκει να πετύχει η Scientini! Η εταιρεία, η οποία έγινε µέλος του IDEA τον Ιανουάριο του 2017, σχεδιάζει καινοτόµα, διασκεδαστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά προϊόντα και υπηρεσίες, µε βάση τις αρχές της επιστήµης για παιδιά κάθε ηλικίας. 
 
Τα προϊόντα σχεδιάζονται για να διεγείρουν και να ενθαρρύνουν την επιστηµονική  περιέργεια µε παιχνίδι και µεθοδική εξερεύνηση, αναπτύσσοντας έτσι την κριτική λογική, τη δηµιουργικότητα και την ευρηµατικότητα µέσα από τον πειραµατισµό, βασισµένο στην επιστηµονική µέθοδο σκέψης. 
 
ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ∆ΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Τα εργαστήρια επιστήµης που προσφέρει η Scientini, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν πολύπλευρες δεξιότητες, χρησιµοποιώντας τις γνώσεις, την περιέργεια και το ένστικτό τους, για να κατανοήσουν τον κόσµο γύρω τους. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, τα εργαστήρια βοηθούν τα παιδιά να κατανοούν ευκολότερα τον σκοπό και τη χρησιµότητα αυτών που µαθαίνουν, να αναπτύσσουν κριτική λογική και να απλοποιούν και να επιλύουν πολύπλοκα και πολυπαραγωγικά προβλήµατα µε µεθοδικότητα και ευρηµατικότητα. 
 
INFO
Η Scientini έγινε µέλος του προγράµµατος IDEA τον Ιανουάριο του 2017 ως νεοσύστατη εταιρεία µε Ελάχιστο Βιώσιµο Προϊόν. Έκτοτε, η εταιρεία έχει επωφεληθεί από διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται από τους στρατηγικούς εταίρους του IDEA είτε δωρεάν είτε µε µειωµένη χρέωση. Μέσω αυτών των συνεργασιών, η Scientini χτίζει το πορτφόλιο πνευµατικής της ιδιοκτησίας και ετοιµάζεται να δεχθεί χρηµατοδότηση από επενδυτές µε σκοπό την είσοδο της εταιρείας στη διεθνή αγορά.           
 
ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ:
 
H εταιρεία δραστηριοποιείται στον τοµέα των εκπαιδευτικών παιχνιδιών και των υπηρεσιών. Η οµάδα αποτελείται από τους: ∆ρα ∆ηµήτρη Ιακωβίδη – CEO, Χάρη Αχιλλέως – Product Development και Μιχαήλ Πίττα – Software Applications.
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
Τηλ: 99131091
www.scientini.com
www.facebook/scientini
 
Τwosumm.co: Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
∆ιεθνής παρουσία µε χρήστες σε περισσότερες από 50 χώρες
 
Η Τwosumm.co είναι µια διαδικτυακή πλατφόρµα, η οποία απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελµατίες. Μέσω αυτής οι ενδιαφερόµενοι µπορούν µέσα από το διαδίκτυο -ή αν µιλάµε για φοιτητές, µέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον, παρόµοιο µε αυτό του Skype- να έρχονται σε επαφή µε έναν άλλο χρήστη και να διαβάζουν µαζί. 
 
H Τwosumm.co έγινε µέλος του IDEA CY λίγο πριν εισέλθει στην αγορά, τον Οκτώβρη του 2016. Μέσα από το συγκεκριµένο πρόγραµµα έχει καταφέρει να αυτοχρηµατοδοτήσει αρκετές εκστρατείες διαδικτυακού µάρκετινγκ και να καταφέρει, σήµερα, να έχει χρήστες σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσµο. Στα επόµενα σχέδια της εταιρείας εντάσσεται, µεταξύ άλλων, η άντληση κεφαλαίων από εγχώριους ή ξένους επενδυτές για την περαιτέρω εξέλιξη της πλατφόρµας και την εφαρµογή µοντέλων εσόδων. 
 
ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
 
Η Twosumm.co δραστηριοποιείται στον τοµέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και ιδρυτές της είναι οι Λουής Σίλβα και Χρυσόστοµος ∆ανιήλ.
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
https://twosumm.co
Facebook.com/twosumm
 
Yumbles: FOOD MARKETPLACE ΤΩΡΑ ΟΝLINE
Εύκολη και εύγευστη διατροφή για όλους!
 
Yumbles! Η εταιρεία είναι το πρώτο online food marketplace για φυσικά προϊόντα στο Ηνωµένο Βασίλειο και έχει ως στόχο να κάνει την υγιεινή διατροφή εύκολη και εύγευστη για όλους! Σε πρακτικό επίπεδο, η Yumbles παρέχει µια ecommerce πλατφόρµα σε µικρούς, ανεξάρτητους παραγωγούς φαγητού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους κατευθείαν στους καταναλωτές, χωρίς µεσάζοντες, όπως υπεραγορές, µέσω της ιστοσελίδας www.yumbles.com. Η Yumbles εργοδοτεί σήµερα 7 άτοµα σε Κύπρο και Ηνωµένο Βασίλειο. 
 
Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ
 
H Yumbles ιδρύθηκε γιατί πίστεψε και πιστεύει ότι υπάρχει µια πολύ σηµαντική ευκαιρία στον συγκεκριµένο τοµέα ανά το παγκόσµιο. Εκτιµά ότι πάρα πολλοί καταναλωτές, σήµερα, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένοι και θέλουν ακριβώς να ξέρουν τι τρώνε. Μέσω της Yumbles ο καταναλωτής µπορεί εύκολα να βρει και να αγοράσει τα πιο εύγευστα προϊόντα που έχουν δηµιουργηθεί µε τα καλύτερα φυσικά συστατικά. 
 
TOP OF MIND
Κύριος στόχος της Yumbles είναι να δηµιουργήσει ένα brand που να είναι top of mind για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την υγιεινή διατροφή. "Το φαγητό είναι µια τεράστια αγορά και πριν επεκταθούµε σε άλλες χώρες είναι σηµαντικό να έχουµε κερδίσει την αγορά του Ηνωµένου Βασιλείου", επισηµαίνουν στο Capital Today οι ιδρυτές της εταιρείας. "Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται κάποια χρόνια, αλλά έχουµε πολύ επίδοξους στόχους για τους ρυθµούς ανάπτυξής µας, τους οποίους µέχρι στιγµής έχουµε πετύχει", σηµειώνουν. Τέλος, όπως αναφέρουν, "όπως και το IDEA που µας στηρίζει και µας στεγάζει, θέλουµε να βοηθήσουµε και εµείς όσο µπορούµε τα κυπριακά startups, έτσι χρησιµοποιούµε την πολύχρονη εµπειρία µας στον τοµέα (που πήραµε από προηγούµενές µας εταιρείες στην Αγγλία) και προσφέρουµε καθοδήγηση στις υπόλοιπες οµάδες του IDEA". 
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 
www.yumbles.com