Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

Το καλοκαίρι διευκολύνει τους μετανάστες να διαπλέουν τη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα η Ιταλία να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη μεγάλο κύμα προσφύγων. Και όπως και πριν, οι ευρωπαίοι εταίροι της κάνουν ελάχιστα για να τη βοηθήσουν. 

Η ιταλική κυβέρνηση ζητά μια νέα προσέγγιση και έχει δίκιο: η ΕΕ πρέπει να το αντιμετωπίσει ως πανευρωπαϊκό ζήτημα, επιδιώκοντας μια πανευρωπαϊκή απάντηση.

Περισσότεροι από 84.000 μετανάστες αφίχθησαν στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σχεδόν 20% περισσότεροι από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Στο μέλλον, η πίεση στις νότιες ακτές της Ιταλίας θα αυξάνεται καθώς η δημογραφική έκρηξη στην Αφρική και την Ασία οδηγεί περισσότερους νέους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ, η χώρα που υποδέχεται αρχικά τον αιτούντα άσυλο άσυλο στην ΕΕ πρέπει να διαχειριστεί την περίπτωσή του. Αυτό δεν θα έπρεπε να σημαίνει πως η χώρα πρέπει να σηκώνει μόνη της όλο το κόστος. Στην πράξη, έχει ερμηνευτεί κάπως έτσι.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ έχει κάνει ορισμένα βήματα για να μοιραστεί το κόστος. Ο οργανισμός Frontex, ο οποίος περιπολεί στα κοινά σύνορα, είδε τον προϋπολογισμό του να αυξάνεται από λιγότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2006 σε 300 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα χρηματοδοτικό πακέτο με 35 εκατ. ευρώ για την Ιταλία ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την αυξημένη εισροή μεταναστών και 46 εκατ. ευρώ για να ενισχυθούν οι αρχές στη Λιβύη, ένα βασικό σημείο αναχώρησης.

Παρολ'αυτά, αυτό είναι μόνο ένα μέρος του ποσού που δαπανά η Ιταλία και θα συνεχίσει να δαπανά κάθε χρόνο. Η Κομισιόν έχει γενναιόδωρα επιτρέψει στην Ιταλία να καλύπτει αυτό το κόστος με δανεισμό ξεπερνώντας το όριο του ελλείμματος που υπαγορεύουν οι κανόνες της -προσθέτοντας περισσότερο χρέος σε ένα φορτίο που είναι ήδη από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Οι φορολογούμενοι της Ιταλίας θα μπορούσαν να το δουν και ως προσβολή.

Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο κοινό ταμείο το οποίο τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με τη μετανάστευση. Οι επιτρεπόμενες δαπάνες θα μπορούσαν να κυμανθούν από τη διάσωση των πλοίων στη θάλασσα έως τη βοήθεια των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Το ταμείο θα πρέπει να μπορεί να δανείζεται, με κοινή εγγύηση της ΕΕ, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβλέπει πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα.

Πολλοί από τους εταίρους της Ιταλίας στην ΕΕ εξακολουθούν να θεωρούν ότι η μεταναστευτική κρίση δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Αυτό είναι εξαιρετικά άδικο - και από την πλευρά της Ιταλίας, δυσβάσταχτο. Εάν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει ουσία, η ΕΕ θα κάνει τελικά το σωστό.