Του Ferdinando Giugliano

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές, με το να παραμένει ασαφής για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, αν οι επενδυτές ακούσουν προσεκτικά, θα εντοπίσουν ένα αναδυόμενο πλαίσιο για την κατανόηση των παραγόντων που καθοδηγούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η πρώτη αρχή είναι ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει να εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία για την ποσοτική χαλάρωση που ακολουθεί. Ενώ προηγουμένως οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν πει ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν έως τα τέλη του 2017, επί του παρόντος φαίνονται πιο απρόθυμοι να δεσμευθούν για το τι θα ακολουθήσει. Θα χρειαστεί να φτάσει τουλάχιστον Σεπτέμβριος προτού οι κεντρικοί τραπεζίτες καταστήσουν σαφές εάν θα μειώσουν το ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων από τα 60 δισ. ευρώ το μήνα.

Αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει μία ανοικτή συζήτηση που υπάρχει εντός του διοικητικού συμβουλίου αναφορικά με το πόση βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε αντικρουόμενους δείκτες. Για παράδειγμα, ενώ η οικονομική δραστηριότητα και η εμπιστοσύνη παραμένουν ισχυρές και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, η ανάκαμψη έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές: ο πληθωρισμός στο 1,3% εξακολουθεί να υπολείπεται του στόχου της ΕΚΤ για πλησίον αλλά κάτω του 2%.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν έχουν πού να εστιάσουν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο δείκτες που ξεχωρίζουν. Ο πρώτος είναι η αγορά εργασίας: Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι μισθοί αυξάνονται γρήγορα, όπως θα συνέβαινε αν η αγορά εργασίας ήταν υπερβολικά σφικτή. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανεργία έχει περιθώριο να μειωθεί κι άλλο χωρίς να επηρεάζει τον πληθωρισμό, το οποίο με την σειρά του καθιστά λιγότερο επιτακτική για την ΕΚΤ της σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο άλλος δείκτης είναι η τιμή το πετρελαίου: Ενώ η ΕΚΤ επικεντρώνεται κυρίως στον δομικό πληθωρισμό – που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια – αυτή η διάκριση μπορεί συχνά να είναι τεχνητή. Αν οι τιμές ενέργειες συνεχίσουν να υποχωρούν, όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν επιπτώσεις και στον δομικό πληθωρισμό, γεγονός που θα καταστήσει την ΕΚΤ πιο προσεκτική αναφορικά με την έξοδο από το QE.

Η δεύτερη αρχή την οποία θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές είναι ότι ΕΚΤ μπορεί να είναι δημιουργική ως προς τον τρόπο που θα περιορίσει το QE. Αυτό σημαίνει παρέκκλιση από την οδό που ακολούθησε η αμερικανική Federal Reserve, η οποία μείωνε τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά περίπου 10 δισ. δολ. (8,7 δισ. ευρώ) μετά από κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής από τα τέλη του 2013 έως το 2014. Σε μία πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε σε δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Benoit Coeure, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, επεσήμανε την απόφαση που έλαβε η ΕΚΤ τον προηγούμενο Δεκέμβριο για την αποκλιμάκωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, επεκτείνοντας τον χρονικό ορίζοντά τους, ως ένα πιθανό μοντέλο για το μέλλον. Ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι το QE θα μειωθεί για παράδειγμα στα 40 δισ. ευρώ το μήνα, αλλά να το επεκτείνει για ακόμη ένα εξάμηνο. Αυτό θα φέρει την Κεντρική Τράπεζα πιο κοντά στον τερματισμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα θα δώσει περισσότερο χρόνο στην οικονομία της ευρωζώνης για να ανακάμψει.

Ένα πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα σύμφωνα με τη λεγόμενη κεφαλαιακή κλείδα, η οποία προσδιορίζει πόσα συνεισφέρει η κάθε χώρα στην κεντρική τράπεζα και χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί η ποσότητα των ομολόγων που μπορεί να αγοραστεί από κάθε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζει σημαντικές ποσότητες γερμανικών και ολλανδικών κρατικών ομολόγων, παρόλο που έχουν γίνει σπάνια – εν μέρει εξαιτίας άλλων κανόνων που περιορίζουν τις αγορές της κεντρικής τράπεζας. Παρότι η ΕΚΤ μπορεί να εισάγει κάποια ευελιξία στους κανόνες, αυτό θα ήταν πολιτικά δύσκολο να προωθηθεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως του Βερολίνου.

Όμως αξίζει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο αντίκτυπος που έχουν τα πολιτικά γεγονότα στην απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει το QΕ. Φυσικά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η Ιταλία, όπου θα διεξαχθούν γενικές εκλογές την Άνοιξη του 2018. Η τριπλή διάσπαση της ιταλικής πολιτικής σκηνής, μεταξύ των κεντροαριστερών, τον κεντροδεξιών και του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, σημαίνει ότι η κάλπη είναι απίθανο να βγάλει μία σταθερή κυβέρνηση. Αυτό θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές, προκαλώντας αύξηση του spread μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Μήπως μία ιταλική κρίση θα καθιστούσε άχρηστα τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η τραπεζική;

Αυτό είναι απίθανο. Ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Ιταλία προφανώς δεν μπορεί να αγνοηθεί όταν πρόκειται για την απόφαση αναφορικά με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις από την Φρανκφούρτη δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει την απόφασή της αποκλειστικά με βάση οικονομικές παραμέτρους. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου, η εντολή της κεντρικής τράπεζας "καθορίζεται σε όρους σταθερότητας τιμών. Δεν καθορίζεται από την στήριξη των κρατικών προϋπολογισμών ή άλλες παραμέτρους”.

Αν η Ιταλία αντιμετωπίσει προβλήματα, θα υπάρξουν άλλα εργαλεία στη διάθεση της ΕΚΤ. Αυτά συμπεριλαμβάνουν το πρόγραμμα OMT ("outright monetary transactions") το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες αγορές ομολόγων μίας χώρας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ του να επικοινωνήσει τις προθέσεις της και του να είναι σε θέση να προσαρμοστεί σε εξελισσόμενες συνθήκες. Καθώς προετοιμάζονται για το Φθινόπωρο, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι υπομονετικοί: Καλύτερα να υπάρχει μία ευέλικτη κεντρική τράπεζα απ' ότι μία που δεσμεύεται σε λάθος πορεία και στη συνέχεια καλείται να επανορθώσει.