Η πρώτη ψηφιακή εκδήλωση της εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η διάσκεψη ψηφιακής ενιαίας αγοράς 2017, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιουλίου και θα συγκεντρώσει κορυφαίες εταιρείες και ερευνητές από όλο τον κόσμο, όπως έγινε γνωστό σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Υπουργό Urvo Palo, η Εσθονία διεξάγει μια σημαντική συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της μέσω διασυνοριακών ροών δεδομένων.

Η εσθονική Προεδρία ονομάστηκε ψηφιακή Προεδρία και η Διάσκεψη Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς την προσεχή Δευτέρα θα επικεντρωθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ψηφιακά θέματα, την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων.

Η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων σημαίνει ότι στο μέλλον τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους διασυνοριακά, γεγονός που θα απλοποιήσει τη ζωή των απλών πολιτών και θα ανοίξει πόρτες για τους επιχειρηματίες.

"Αυτές τις μέρες έχουμε συνηθίσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι, τα αγαθά, τα κεφάλαια και οι υπηρεσίες μπορούν να κινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Εσθονία οδηγεί τη συζήτηση, με αποτέλεσμα εμείς, ως Ευρωπαίοι, να έχουμε και μια πέμπτη ελευθερία που κάνει τη ζωή μας πιο άνετη - την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων. Για παράδειγμα, στο μέλλον, δεν θα έπρεπε να έχετε άδεια οδήγησης όταν οδηγείτε εκτός Εσθονίας, καθώς οι αρχές άλλων κρατών μελών θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να ελέγχουν την ύπαρξη της άδειας οδήγησης από τις βάσεις δεδομένων ", δήλωσε η Urve Palo.

"Η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων μεταξύ των χωρών θα ωφελήσει τόσο τα άτομα όσο και τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες σε άλλα κράτη μέλη δεν θα χρειαστεί να αποδείξουν τις πληροφορίες που έχουν ήδη παρασχεθεί στις αρχές της Εσθονίας, ή να παρακολουθήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσουν μια επιχείρηση στο εξωτερικό και να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα Η επίδραση της απελευθέρωσης των δεδομένων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των εξαγωγών είναι εξαιρετικά υψηλή, δεδομένου ότι πολλά περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να παραδοθούν γρηγορότερα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ", σχολίασε η Υπουργός.

Ένας από τους βασικούς ομιλητές στο συνέδριο ψηφιακής ενιαίας αγοράς είναι ο καθηγητής του MIT Alex Pentland, ο οποίος θεωρείται ο πιο σημαντικός οραματιστής και ερευνητής στον τομέα της τεχνολογίας των δεδομένων. Στη διάσκεψη, ο καθηγητής Pentland θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο όραμα για το πώς θα αντιμετωπίσει τον γιγάντιο και συνεχώς αυξανόμενο όγκο δεδομένων που κατέχουν εταιρείες και χώρες, ενώ παράλληλα θα μετριάσει τους κινδύνους για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

Στο συνέδριο θα φιλοξενηθεί και ο Antoine Aubert, εκπρόσωπος της γνωστής εταιρείας κοινωνικής οικονομίας Uber, ο οποίος θα μιλήσει για την εμπειρία του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ανταλλαγή δεδομένων με άλλες εταιρείες βοήθησε την Uber να γίνει παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ