Kάθε 60 δευτερόλεπτα η μηχανή Google εξυπηρετεί σχεδόν 700.000 αιτήµατα, πραγματοποιούνται σχεδόν 700.000 ενημερώσεις (status updates) και 80.000 αναρτήσεις τοίχου (wall posts). Μισό εκατομμύριο σχόλια δημοσιεύονται στο Facebook και αποστέλλονται περισσότερα από 150 εκατομμύρια ηλεκτρονικά µηνύµατα (emails). 
 
Οι νέες τεχνολογίες έχουν διεισδύσει στη ζωή µας, έχουν γίνει µέρος της καθημερινότητάς µας, αναπόσπαστο μέρος της ζωής κυρίως των νέων και διαφοροποιούν το πεδίο της ενημέρωσης, ισχυροποιώντας τη θέση τους και καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο έδαφος στη διαδικασία παραγωγής περιεχομένου µέσω της χρήσης των κοινωνικών δικτύων (social media). 
 
Η έλευση του διαδικτύου όχι µόνο εδραιώνει την ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και φέρνει επαναστατικές αλλαγές. Ποιος αλήθεια δεν έχει σήµερα κινητό τηλέφωνο, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet και άλλες εύχρηστες και έξυπνες συσκευές που µας κρατούν on alert για ενημέρωση και ψυχαγωγία; Λίγοι. 
 
Οι περισσότεροι βιώνουν την επανάσταση στην τεχνολογία, το λεκτικό µας και οι συνήθειές µας έχουν αλλάξει. Η καθημερινότητα, η εργασία µας, οι τραπεζικές µας συναλλαγές είναι συνδεδεμένες µε την τεχνολογία. Οι επιχειρήσεις, το κράτος και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί εξυπηρετούνται και εξυπηρετούν το κοινό τους, επενδύουν και συναλλάσσονται.
 
Η ΑΛΛΑΓΗ…
 
Οι νέες τεχνολογίες και οι "έξυπνες" συσκευές είναι πια αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής µας. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γραφείο. Φανταστείτε µια µέρα χωρίς διαδίκτυο, χωρίς τη χρήση "έξυπνων" συσκευών! Πολύ περισσότερο φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για µια επιχείρηση και για άλλους τοµείς, όπως η υγεία, οι τράπεζες και το εμπόριο. Ο διακεκριμένος καθηγητής στο London Business School, Κωνσταντίνος Μαρκίδης, σε συνέντευξή του πρόσφατα στο Capital Today είχε πει: "…Υπάρχει µια στατιστική έρευνα που δείχνει ότι υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσµο. Από αυτά τα 7 δισεκατομμύρια, 4 δις έχουν τουαλέτα και 5,5 δις έχουν κινητό τηλέφωνο! Οπόταν, οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει τους ανθρώπους ως ανθρώπους, τους ανθρώπους ως πελάτες, τους ανθρώπους ως εργαζομένους, τον τρόπο που δουλεύουμε στο πώς οι εταιρείες πωλούν τα προϊόντα τους". 
 
Έχοντας υπ’ όψιν την ένταξη της τεχνολογίας στη ζωή µας μπορούµε να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη πρόκληση είναι οι νέες τεχνολογίες! Σε µια εποχή που σχεδόν τα πάντα "τρέχουν" ψηφιακά, οι νέες τεχνολογίες μετατρέπονται σε ένα ισχυρό εργαλείο προβολής και επικοινωνίας των επιχειρήσεων. Ένα ισχυρό επιχειρηματικό προφίλ μπορεί να είναι "όλα τα λεφτά" για τις εταιρείες που προσδοκούν να επικοινωνήσουν µε τους πελάτες τους, να τους ενημερώνουν για τις εταιρικές τους εξελίξεις, αλλά και να λαμβάνουν τα µηνύµατα του κοινού τους, τα οποία τις βοηθούν να βελτιώνονται και να εξελίσσονται. 
 
Ο ρόλος των DIGITAL AGENCIES
 
Εδώ, λοιπόν, δηλώνουν το "παρών" τους τα γραφεία ή οι εταιρείες που ασχολούνται µε τις Digital υπηρεσίες. Γραφεία και εταιρείες που επανδρώνονται µε επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι και αναλαμβάνουν τη στρατηγική, την επικοινωνία, τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ και τις δηµόσιες σχέσεις των επιχειρήσεων. 
 
Σήµερα, αρκετές εταιρείες έχουν επενδύσει και δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τοµέα. Αρκετές κατέχουν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο και παρέχουν παραδοσιακές και digital υπηρεσίες. Η σωστή χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αποτελεί µια σημαντική πρόκληση όχι µόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα άτοµα που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Είναι οι κυπριακές επιχειρήσεις έτοιμες για την digital εποχή; 
 
Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, γνωστές digital εταιρείες σκιαγραφούν την ανάπτυξη και τις προκλήσεις στον κλάδο τους και µας παρουσιάζουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
 
ΤΑ METRICS ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 
Όσον αφορά στα Metrics που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της digital διαφήμισης στην πρώτη δεκάδα κατατάσσονται:
 
• Total Clicks -75%, 
• Total Impressions -75%
• Total Reach -65%
• CTR-Click through rate -58%
• Total video views-56%
• CPC-cost per click-55%
• Total Likes Gained 49%
• Viewable Impressions -40%
• Number of engagements & engagement rate -36%
• Conversion rate -33%
 
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ DIGITAL ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 
Πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Διαφημιζοµένων Κύπρου που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία RAI Consultants (µε συμμετοχή 55 επιχειρήσεων) καταδεικνύει: 
 
• Το μερίδιο της digital διαφήμισης στο σύνολο της διαφημιστικής επένδυσης ανήλθε σε 13% το 2016 έναντι 10% το 2015
•Το 66% των επιχειρήσεων που απάντησαν δαπάνησαν σε digital διαφήμιση ποσό που ξεπερνά τις 35.000 ευρώ το 2016
 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
 
Σε ερώτηση σε ποια µέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφηµίζονται/έχουν παρουσία (2016), οι ερωτώµενοι απαντούν:
• Facebook: 87%
• Youtube: 65%
• Instagram: 42%
• Twitter: 36%
• Linkedin: 27%
• Pinterest: 11%
 
5+1 Εταιρείες Digital

 

 
 
 
 
 
BRAND SAFETY: Το διαδικτυακό marketing δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη