της Αλεξάνδρας Τόμπρα
 
Σε αργούς ρυθμούς επέστρεψε το χρηματιστήριο Αθηνών, αυτήν την ώρα, το οποίο έχει περιορίσει σημαντικά τα κέρδη του, αλλά και τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, επιστρέφοντας στην εσωστρέφεια του.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,44% στις 826,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.170,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,10% στις 1.044,82 μονάδες.
 
Μπορεί το χθεσινό risk off να ενεργοποίησε κάποια εν υπνώσι χαρτοφυλάκια, αλλά η σημερινή ανάκαμψη δείχνει να μην μπορεί να συμπαρασύρει εκείνους τους επενδυτές που μπορεί να διαγιγνώσκουν κάποιες ευκαιρίες μετά τη διόρθωση. Έτσι, η συναλλακτική δραστηριότητα, πλην των πρώτων ωρών της συνεδρίασης, επιστρέφει στους χαλαρούς ρυθμούς που υπήρξαν καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του Αυγούστου.
 
Το ερώτημα που τίθεται, πάντως, από τους εγχώριους αναλυτές, είναι το εξής: Αφού υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να συνηγορήσουν στην άποψη ότι η κατάσταση και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας ομαλοποιείται, τι είναι αυτό που συγκρατεί τις δυνάμεις που απαιτούνται για να "σπάσει" ο κύκλος της συσσώρευσης;
 
Στις απαντήσεις τους, οι περισσότεροι αναλυτές υπενθυμίζουν την πρόσφατη ιστορία της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η οποία μας αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι για να εξέλθει πραγματικά η χώρα από την κρίση, απαιτείται σοβαρότητα και συνέπεια. Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, τώρα, να φέρνει με καταιγιστικούς ρυθμούς τα νομοσχέδια των μεταρρυθμίσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει επιδείξει "ιδιοκτησία" των προγραμμάτων προσαρμογής.
 
Και αυτή η ανησυχία στοιχειώνει την ελληνική αγορά λίγο πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, η οποία, παρά τις αισιόδοξες φωνές που ακούγονται διάσπαρτα, δεν παύει να δημιουργεί εκνευρισμό στους επενδυτές. Όλοι έχουν γίνει μάρτυρες των μικροπολιτικών παιχνιδιών που λαμβάνουν κάθε φορά που επιχειρείται το κλείσιμο των αξιολογήσεων, παρατείνοντας κάθε φορά την αβεβαιότητα και πλήττοντας την εμπιστοσύνη.
 
Τεχνικά τώρα, ο FTSE 25 οι 2.152 μονάδες είναι το 61% της τελευταίας ανοδικής κίνησης και η ανοδική γραμμή τάσης του τελευταίου διαστήματος. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχεια με το επίπεδο να είναι κρίσιμο. Το επίπεδων των 2.180-2.185 μονάδες είναι βραχυπρόθεσμα αντίσταση.
 
Στο ταμπλό τώρα, το +2,31% της Εθνικής συντηρεί το θετικό κλίμα στο ΧΑ, με τις ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Attica Bank και Motor Oil να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΕΕ και Folli Follie.
 
Στον αντίποδα, η Φουρλής υποχωρεί κατά 1,35%, ενώ χαμηλότερα του 1% είναι οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Aegean, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Grivalia, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή οι Βιοχαλκο, Σαράντης, Alpha Bank, ΟΛΠ και Τιτάν.