Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στις δημοπρασίες κατάφερε τελικά να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο της συνεδρίασης το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπαθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες αρκετών δεικτοβαρών μετοχών. 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 825,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 818,86 μονάδων (-0,58%) και 826,30 μον. (+0,32%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 40,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,99 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,38%, στις 2.170,62 μονάδες, ενώ στο -1,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.137,00 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 1.036,09 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,63%, ο FTSE 25 προσέθεσε στην αξία του 2,60%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,42%. 

Η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου δεν επιφύλαξε κάποια έκπληξη, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εγχώριοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ίσως δούμε έντονη νευρικότητα εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν προσθήκες ή διαγραφές για τις ελληνικές μετοχές.

Η αγορά αναλώθηκε περισσότερο σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις τίτλων, καθώς πλέον έχει περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή της για την πορεία των μεγεθών, αφήνοντας όμως τον γενικό δείκτη εντός του αυγουστιάτικου εύρους των 820-835 μονάδων.

Στο μεταξύ, ο Αύγουστος καταγράφηκε ως ο δεύτερος μήνας (προς το παρόν) με τις μεγαλύτερες απώλειες στους ελληνικούς 10ετείς τίτλους, με άνοδο της τάξης του 3,7% στις αποδόσεις ή κατά 13 μονάδες βάσης, με τον Ιανουάριο να συνεχίζει αποτελεί τον χειρότερο μήνα του έτους όταν το yield του 10ετούς από το 7,133% εκτοξεύθηκε στο 7,83% με άνοδο της τάξης του 9,8% λόγω της αβεβαιότητας και των εκροών καταθέσεων που είχε προκαλέσει η καθυστέρηση της β' αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όλοι οι άλλοι ενδιάμεσοι μήνες ήταν μήνες θετικών αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα, με τα yields να παρουσιάζουν πτώση, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται τον Ιούλιο η οποία άγγιξε σχεδόν το 11% αφού ο μήνας ξεκίνησε με την απόδοση στο 6,096% και έκλεισε στο 5,433% ( στα ίδια περίπου επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα).

Είναι απολύτως καθαρό στους επικεφαλής του σχεδιασμού για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ότι η αυξανόμενη ένταση στη συζήτηση για το πώς και πότε της απόσυρσης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη "χαλάει" το κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί μέσω της επίσπευσης των αξιολογήσεων, όσο αφορά τις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων.

Όπως εξηγεί αρμόδιος παράγοντας η απόσυρση των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ισοδυναμεί με αύξηση των αποδόσεων τόσο στο κρατικό όσο και στο ιδιωτικό χρέος. Οσο ταχύτερα κινηθεί η ΕΚΤ προς την κατεύθυνση αυτή τόσο ταχύτερα η αντίδραση των αγορών θα προεξοφλήσει την αύξηση των αποδόσεων και την πτώση των τιμών. Κάτι τέτοιο βέβαια θα καταστήσει τον κρατικό και ιδιωτικό δανεισμό δυσκολότερο, πολύ περισσότερο για χώρες όπως η Ελλάδα που τώρα επιχειρεί να κάνει τα πρώτα βήματα στη διαδρομή προς τις αγορές.

Στο ταμπλό τώρα, το +2,46% του ΑΔΜΗΕ και το +2,38% του Μυτιληναίος πρόσφεραν μια ανακούφιση στην αγορά, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησαν και τα κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων, του Φουρλή, της ΕΕΕ, της Alpha Bank και της Attica Bank, τα οποία ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τιτάν. 

Στον αντίποδα, Βιοχαλκο και Ελλάκτωρ σημειώσαν απώλειες 2,93% και 2,42% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, ΕΧΑΕ και Πειραιώς να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Aegean, Jumbo, ΟΛΠ, Eurobank και Folli Follie. Χωρίς μεταβολή οι Motor Oil, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Grivalia.