Με... χαμόγελα αποχαιρετούν τον ταραχώδη Αύγουστο οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, που κατάφεραν να ανακάμψουν από την πτώση που σημειώθηκε περί τα μέσα του μήνα και να επεκτείνουν το ανοδικό σερί. Τα σχετικά θετικά οικονομικά στοιχεία και οι ελπίδες για φορολογική μεταρρύθμιση ήταν οι βασικοί καταλύτες που συνέβαλαν στο να αποστασιοποιηθούν οι επενδυτές από τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Στο γεωπολιτικό "μέτωπο", νοτιοκορεατικά και ιαπωνικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις ασκήσεις με δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω και κοντά στη Χερσόνησο της Κορέας, δύο ημέρες μετά από την εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα. Σημειωτέον πως η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι κινδυνεύει με "επικείμενη αυτοκαταστροφή", επειδή έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ.

Δείκτες – Στατιστικά 

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0.3% σήμερα στις 21.952 μονάδες, πλησιάζοντας μετά από 3 ημέρες ανόδου το ψυχολογικό όριο των 22.000 μονάδων πού άγγιξε στα μέσα Αυγούστου. Στον μήνα ο δείκτης κέρδισε 0.3% συμπληρώνοντας 5 διαδοχικούς ανοδικούς μήνες.  

Ο ευρύτερος S&P από την άλλη τερμάτισε τις συναλλαγές τις ημέρας με άνοδο 0.6%, ενώ στον μήνα μετρά μικρά κέρδη 0.1%. Ο δείκτης πέτυχε επίσης ανοδικό σερί πέντε μηνών. 

Ο τεχνολογικός Nasdaw τέλος, έκλεισε με κέρδη 1% στην ημέρα στις 6.428 μονάδες, ενώ σε επίπεδο μήνα μετρά κέρδη 1.3%. 

Στην ατζέντα των μάκρο, ενισχύθηκαν τον Ιούλιο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, ενώ και το εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,3% τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο. 

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που αιτούνται επιδομάτων ανεργίας για πρώτη φορά, αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αν και οι αριθμοί παραμένουν συνεπείς με τις αυξήσεις των θέσεων εργασίας. Τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 236.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 26 Αυγούστου.

Τέλος, αμετάβλητος παρέμεινε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας, Chicago PMI, στις 58,9 μονάδες για δεύτερο διαδοχικό μήναμετά από την υποχώρησή του από τα υψηλά 3 ετών τον προηγούμενο μήνα.