της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Διευρύνονται σταδιακά οι απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν με μάλλον αρνητικό τρόπο τα "ψιλά γράμματα" των στοιχείων για το ελληνικό ΑΕΠ, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,53% στις 821,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.159,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,08% στις 1.024,89 μονάδες.
 
Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα ανακοίνωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ το β' 3μηνο του έτους ανήλθε στο 0,8%, εντούτοις, όπως αναφέρει το Capital.gr, τα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος ήταν σε μεγάλο βαθμό "κρατικοδίαιτη" αφού στηρίχθηκε σε αύξηση κατά 3,3% της καταναλωτικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης.
 
Αντιθέτως σημειώθηκε ελεύθερη πτώση κατά 17,1% στις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) όταν το ίδιο μέγεθος το α' τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 19,6% αναπτερώνοντας το "ηθικό" του ιδιωτικού τομέα.
 
Άνοδος 2,6% καταγράφεται στα ίδια στοιχεία στους φόρους επί των προϊόντων, αλλά και ισχνή άνοδος 0,7% στην κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά – επιχειρήσεις). Θετική ήταν η συνεισφορά των εξαγωγών, αλλά "ροκανίστηκε" σε μεγάλο βαθμό από αύξηση των εισαγωγών.
 
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν να επισκιάζουν το γεγονός ότι η απόδοση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται σήμερα στο 5,543% έχοντας υποχωρήσει κατά 1,2% από τα χθεσινά επίπεδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως όπως αναφέραμε χθες, τον Αύγουστο τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις χειρότερες αποδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.
 
To risk-on κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας παρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία αν και δεν συμμετέχουν στο QE, ωστόσο, σε περίπτωση που το πρόγραμμα κρατήσει για περισσότερο διάστημα έστω και μειωμένο, αυξάνει τις πιθανότητες ένταξής τους.
 
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, η Εθνική, η Alpha Bank, η Attica Bank, η Τιτάν και ο ΟΤΕ δείχνουν να ηγούνται της πτώσης, αφού οι απώλειες τους ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Μυτιληναίος, Eurobank, Folli Follie, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ, μην αφήνοντας περιθώρια στον γενικό δείκτη να απορροφήσει τον όγκο των πιέσεων.
 
Στον αντίποδα, η Λάμδα ενισχύεται κατά 1,83%, η Βιοχαλκο είναι στο +1,21%, ενώ μικρότερα του 1% είναι τα κέρδη σε Aegean, Σαράντη, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και Grivalia.