Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Κάτω από το επίπεδο των 820 μονάδων υποχώρησε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, υποκείπτοντας στις πιέσεις ιδιαίτερα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος, όπως έδειξε το ταμπλό, δεν ικανοποίησε πλήρως με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β'3μηνο του έτους. Αρνητικά επέδρασαν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,83% στις 818,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 817,85 μονάδων (-0,92%) και 826,68 μον. (+0,15%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 25,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 57,9 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,84%, στις 2.152,45 μονάδες, ενώ στο -0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.129,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,78% στις 1.007,25 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,16%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,30%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,56%.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, μετά από έναν αναμενόμενα υποτονικό σε συναλλαγές και διακυμάνσεις Αύγουστο η χρηματιστηριακή αγορά μπαίνει σε νέο κύκλο ο οποίος θα έχει πολλούς και διαφορετικούς καταλύτες προς τιμολόγηση. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας, μια διαδικασία που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 115 προαπαιτούμενες δράσεις και η οποία πιθανόν να συνδεθεί με μια πρώτη γενική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. 

Αν και το χρονικό ορόσημο του Eurogroup του Δεκεμβρίου ως πέρας της διαδικασίας φαντάζει αισιόδοξο, δεδομένης της χρονικής διάρκειας των διαπραγματεύσεων άλλων αξιολογήσεων, δεν παύει να αποτελεί μια ένδειξη διάθεσης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε χρόνο που δεν θα επηρεάσει αποφασιστικά την οικονομία και θα διατηρήσει την δυναμική που διαπιστώνεται σε βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες.

Μέσα στο Σεπτέμβριο και μετά τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου) το ΔΝΤ αναμένεται να πάρει αποφάσεις που συνδέονται με συμμετοχή και τον τρόπο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Τα βασικά θέματα της ατζέντας του ΔΝΤ σχετίζονται με την βιωσιμότητα του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γεγονός που δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό την στασιμότητα που παρατηρείται στον τραπεζικό κλάδο. 

Παρά το υψηλό κεφαλαιακό απόθεμα στους δείκτες φερεγγυότητας μια επιπλέον άσκηση ποιοτικού ελέγχου του ενεργητικού (AQR) πέρα από το τεστ αντοχής του 2018 πιθανόν να δημιουργούσε κεφαλαιακά ελλείματα τα οποία οι μέτοχοι θα έπρεπε να καλύψουν με νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Προς ώρας τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται ωστόσο κάτι τέτοιο θα είναι οριστικό αφού κλείσει ο κατάλογος των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης.

Ο Αύγουστος κινήθηκε στο γνωστό αργό τέμπο με σφιχτό εύρος διακύμανσης (818 – 840 μονάδες) χωρίς να διαταράξει τις τεχνικές ισορροπίες. Η αγορά δεν έχει τις απαραίτητες συναλλαγές που θα την βοηθούσαν για μια πειστική διάσπαση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση αναλώνοντας περισσότερο χρόνο παρά μονάδες. Μετά από ένα ράλι 30% η συσσώρευση με χαμηλούς τζίρους θεωρείται μια θετική εξέλιξη καθώς απορροφά σταδιακά κερδισμένες θέσεις δένοντας τις τιμές μεταξύ τους. 

Διαγραμματικά η αγορά κινείται κάτω από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών με τον MACD σε θέση πώλησης από τις 28 Αυγούστου. Ωστόσο η απόσταση από τους δύο μέσους είναι οριακή και απαιτείται προσοχή καθώς στο παρελθόν τέτοια σήματα έχουν γρήγορα αναιρεθεί. Συμπερασματικά η συσσώρευση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί έχοντας ως σημείο αναφοράς τις 810 μονάδες όπου εκεί οι πωλητές θα έχουν ένα ισχυρότερο τεχνικό momentum για να δοκιμάσουν χαμηλότερα επίπεδα.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 4,46%, η Eurobank υποχώρησε κατά 3,53%, η Attica Bank έκλεισε με πτώση 3,19%, η Εθνική έχασε 2,35% και η Alpha Bank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -1,88%. Τον τραπεζικό κλάδο ακολουθησε η ΔΕΗ, με το δικό της -1,78%, ενώ άνω του 1% ήταν και οι απώλειες σε Φουρλή, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ. 

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης, ενώ ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Folli Follie, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ και ΟΛΠ, η Grivalia και η Aegean έκλεισαν με κέρδη 1% και 1,38% αντίστοιχα, ενώ η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 2,59%.