Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
 
Στα επίπεδα των 810 μονάδων κατρακυλά το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του, λίγο πριν δρομολογηθούν οι αναμενόμενες για τον Σεπτέμβριο εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,84% στις 811,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,1 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.135,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,73% στις 989,87 μονάδες.
 
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των απωλειών, με τον κλαδικό να υποχωρεί κάτω από τις 1.000 μονάδες, μετά και το -7,11% της προηγούμενης εβδομάδας. Το επίπεδο αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο, καθώς από εκεί ουσιαστικά ξεκίνησε την πορεία του από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. Επίσης, το κρίσιμο επίπεδο για τον γενικό δείκτη αποτελούν οι 810 μονάδες, οι οποίες δοκιμάστηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου.
 
Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πλέον η κυβέρνηση μπαίνει σε ρυθμούς διαπραγματεύσεων μιας και μπροστά της έχει την Γ’ αξιολόγηση με εναπομείναντα πάνω από 100 προαπαιτούμενα που μπορεί να μην έχουν νέους φόρους αλλά είναι σημαντικά για την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Μπροστά μας έχουμε την έκθεση Θεσσαλονίκης γεγονός σημαντικό μιας και η κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες για το επόμενο διάστημα ενώ αντίστοιχα η αντιπολίτευση αναφέρει τις θέσεις της. Η αγορά δεν έχει ιδιαίτερα νέα ενώ όχι μόνο έχει πιάσει ένα σημαντικό μεσοπρόθεσμο στόχο στο 850 αλλά η χώρα κατάφερε να βγει και στις αγορές. Είναι λογικό να υπάρχει μία συσσώρευση- διόρθωση περισσότερο σε χρόνο και λιγότερο σε τιμές πριν δοκιμάσει μία νέα ανοδική μεσοπρόθεσμη κίνηση.
 
Ο κ. Ζαχαράκης, παραμένει μεσοπρόθεσμα αισιόδοξος και πλέον περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις εκείνες που θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς. Μπροστά μας έχουμε τα stress tests των τραπεζών αλλά και τις Γερμανικές εκλογές που είναι σημαντικές για όλη την Ευρώπη.
 
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική και η Attica Bank υποχωρούν κατά 3,30% έκαστη, με τις ΔΕΗ και Πειραιώς να είναι στο -2,2%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Grivalia, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Folli Follie, Λάμδα και Φουρλής.
 
Στον αντίποδα, μόνο έξι μετοχές του FTSE 25 σε θετικά εδάφη, οι Τιτάν, Aegean, Σαράντης, Motor Oil, Jumbo και ΕΕΕ, αλλά καμία δεν καταφέρνει να κινηθεί πάνω από το +0,6%.