της Αλεξάνδρας Τόμπρα
 
Υπό το βάρος των ισχυρότατων πιέσεων του τραπεζικού κλάδου βρίσκεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να υπερασπιστεί τις 810 μονάδες, τα χαμηλά του τελευταίου μήνα, ώστε να μην πυροδοτηθεί νέος κύκλος ρευστοποιήσεων.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,03% στις 810,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.130,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,17% στις 975,28 μονάδες.
 
Η προσοχή στη σημερινή συνεδρίαση βρίσκεται και πάλι στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μετά το -7,11% της προηγούμενης εβδομάδας, οδεύει προς την πρώτη στήριξη των 966 μονάδων. Η κύρια στήριξη είναι στις 919 μονάδες, με τον κλάδο να διαπραγματεύεται κάτω από τις τιμές του Αυγούστου.
 
Όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες το Capital.gr, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες ανησυχίας για τον κλάδο που δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Πρόκειται για δύο παράγοντες που σχεδόν μόνιμα επαναλαμβάνονται στα reports των ξένων οίκων και οι οποίοι αναμένεται να κυριαρχήσουν στο επικείμενο επενδυτικό roadshow που θα πραγματοποιήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.
 
Παράλληλα, αναλυτές και οίκοι συνεχίζουν να εστιάζουν στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Προ ημερών η Goldman Sachs σημείωσε πως στους βασικούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα και τις εγχώριες τράπεζες περιλαμβάνονται η ποιότητα του ενεργητικού και οι top line τάσεις, η πρόοδος στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών ομίλων, η απομόχλευση, καθώς και οι συνθήκες χρηματοδότησης.
 
Επιπλέον, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα συνδέεται και με τη μείωση της εξάρτησης των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον μηχανισμό του Ευρωσυστήματος για έκτακτη ρευστότητα.
 
Πάνω από όλα, όμως, βρίσκεται η πορεία ολοκλήρωσης της προσεχούς γ' αξιολόγησης. Τυχόν σημαντικές καθυστερήσεις και εμπόδια θα αποτελέσουν παράγοντα αποσταθεροποίησης της προσπάθειας να αποκατασταθεί το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα. Επιπλέον, αναφέρει η Alpha Bank, η προσέλκυση μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων προϋποθέτει την ταχεία –εντός του φθινοπώρου– ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 4,67%, η Attica Bank είναι στο -5,49%, η Eurobank χάνει 3,54%, η Εθνική σημειώνει απώλειες 3,60% και η Alpha Bank βρίσκεται στο -2,39%. Απώλειες 2,27% σημειώνει η ΓΕΚ Τέρνα, με τις Μυτιληναίο, Grivalia και Φουρλής να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%.
 
Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά, χωρίς τα κέρδη να ξεπερνούν το 1%, κινούνται οι ΔΕΗ, Λάμδα, Motor Oil, Jumbo, Aegean, ΕΕΕ, Τιτάν και Σαράντης.