Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
 
Με μικρά κέρδη κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να αντιδράσει μετά το διήμερο sell off, αλλά χωρίς να μπορεί να απαλλαγεί από τις ανησυχίες που τροφοδότησε το χθεσινό EuroWorking Group.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,23% στις 810,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.134,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,79% στις 979,43 μονάδες.
 
Αν και ο γενικός δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη στήριξη των 810 μονάδων, εντούτοις η αγορά αποτυπώνει σήμερα την ανησυχία της για το γεγονός ότι η καταβολή της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ (που είναι διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Οκτωβρίου), όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.
 
Την ώρα που τα κρατικά ταμεία, άρχισαν μεν να πληρώνουν οφειλές αλλά νέα "φέσια" δημιουργούνται (511 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μόλις μήνες), πηγές του Capital.gr στο EWG επιβεβαίωναν εκ νέου την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τον "λογαριασμό" των προαπαιτούμενων σε 95 από 66 που θα περιείχε μία αξιολόγηση με όριο τα τέλη Σεπτεμβρίου.
 
Ο λόγος για έναν σχεδιασμό που είχε "προαναγγελθεί" από κυβερνητικές πηγές και ουσιαστικά συνεπάγεται αύξηση του βαθμού δυσκολίας της αξιολόγησης αφού σε αυτή εισάγονται μεταξύ πολλών άλλων και νέα φορολογικά μέτωπα (ΦΠΑ, αντικειμενικές).
 
Τα βλέμματα μεταφέρονται σήμερα στο ραντεβού που θα έχει τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και ενδεχομένως άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.
 
Η συνάντηση αυτή, η πρώτη σε πολιτικό επίπεδο μετά το καλοκαίρι, έχει σκοπό να διαμορφώσει την ατζέντα της τρίτης διαπραγμάτευσης αλλά και του υπόλοιπου χρονοδιαγράμματος των 12 επόμενων μηνών, στον απόηχο του χθεσινού EWG. Οσο για το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα, η κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών προς το παρόν υπολογίζεται ότι θα γίνει αργότερα, μετά τη Σύνοδο της Ουάσιγκτον (ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας στις 13-15/10).
 
Στο ταμπλό τώρα, οι διακυμάνσεις στις περισσότερες μετοχές είναι μικρές, με μόνο τον Σαράντη να είναι στο +3,10% και τη Βιοχαλκο στο +1,22%. Χαμηλότερα του 1% είναι τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Motor Oil, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΟΤΕ.
 
Στον αντίποδα, η Grivalia, η ΕΕΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΧΑΕ, η Folli Follie και ο Φουρλής βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως οι απώλειες να ξεπερνούν το 1%, ενώ οι Eurobank, Jumbo, Attica Bank, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Aegean δεν έχουν ακόμη "επιλέξει" πρόσημο.