Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με ένα μπαράζ αγορών στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες τελικά κατάφερε το χρηματιστήριο Αθηνών να εκδηλώσει την ανοδική αντίδρασή του, ανατρέποντας και απορροφώντας τις πιέσεις που δέχτηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αλλά και καταφέρνοντας να μην κλείσει για δεύτερη διαδοχική φορά κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 810 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 812,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 805,27 μονάδων (-0,45%) και 814,04 μον. (+0,64%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 32,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,45%, στις 2.138,59 μονάδες, ενώ στο -0,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.110,38 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,57% στις 986,96 μονάδες.

Η αγορά σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει ανοδικά, αλλά ακόμη και αν τα κατάφερε, στο τελικ΄ό πρόσημο, είχε δύο σοβαρά βαρίδια να "σηκώσει", τα οποία μάλιστα, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές, δεν πρόκειται εύκολα να απαλλάξουν τα χαρτοφυλάκια από τις ανησυχίες.

Το πρώτο βαρίδι είναι το γεγονός ότι η καταβολή της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ (που είναι διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Οκτωβρίου), θα καθυστερήσει όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που τα κρατικά ταμεία, άρχισαν μεν να πληρώνουν οφειλές αλλά νέα "φέσια" δημιουργούνται (511 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μόλις μήνες), πηγές του Capital.gr στο EWG επιβεβαίωναν εκ νέου την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τον "λογαριασμό" των προαπαιτούμενων σε 95 από 66 που θα περιείχε μία αξιολόγηση με όριο τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, αν και ο τραπεζικός κλάδος σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει, εντούτοις είναι ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής των ημερών, καθώς όλα δείχνουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιμείνει τόσο προς το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών όσο και προς την κυβέρνηση, στις εκτιμήσεις του για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών και κατά δεύτερο λόγο για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής δέσμευσης όσον αφορά στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Capital.gr, η ένταση που έχει αρχίσει να αυξάνεται στο θέμα των τραπεζικών απαιτήσεων του ΔΝΤ "ανιχνεύεται" έμμεσα και στις αντιδράσεις της ΤτΕ, διοικητικοί παράγοντες της οποίας αφήνουν να φανεί με ανεπίσημες παρεμβάσεις τους η έντονη αμφισβήτησή τους για την ορθότητα των απαιτήσεων του Ταμείου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του "Κ" (στην έκδοση του Σαββάτου 2/8) "η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναμένεται να πάρει σοβαρές διαστάσεις – καθώς το ΔΝΤ αμφισβητεί την "ποιότητα" των κεφαλαίων που έχουν υπολογιστεί στο Tier 1 των τραπεζών και κρίνει ότι θα χρειαστούν ίσως και περισσότερα από 10 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια τα επόμενα χρόνια...".

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο και η Εθνική, στήριζαν καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το ΧΑ, κλείνοντας μάλιστα με κέρδη 2,45% και 2,18% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Αlpha Bank, Aegean, Eurobank, Attica Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Πειραιώς, ΕΕΕ και Folli Follie. 

Στον αντίποδα, η Λάμδα έκλεισε με απώλειες 1,59%, η Φουρλής υποχώρησε κατά 1,21%, ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -1,04%, ενώ μικρότερες του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή τελικά οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Grivalia.