της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Υπό πίεση βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δοκιμάζει για ακόμη μία συνεδρίαση το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο των 809-810 μονάδων, την ώρα μάλιστα που το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από τις σχέσης της χώρας με τους δανειστές απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί θετικό.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,50% στις 808,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.126,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,11% στις 976,01 μονάδες.
 
Η αγορά διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι πλέον το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και τα 5,4 δισ. ευρώ που πρέπει να μαζέψει η ελληνική πλευρά έως τον Αύγουστο του 2018, όπως αποκαλύπτει το Capital.gr.
 
Η διάσταση αυτή δείχνει για ακόμη μία φορά τις δυσκολίες που έχει η τρίτη αξιολόγηση, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε και πρέπει να ολοκληρωθεί (στο πιο καλό σενάριο) με παράταση ενός μήνα, έως το Δεκέμβριο υλοποιώντας 95 αντί για 66 προαπαιτούμενα (σ.σ. όπως επιβεβαιώθηκε εκ νέου χθες αλλά είχε γράψει σχετικά και το Capital.gr) για να διατηρηθεί ο δρόμος εξόδου από τα μνημόνια.
 
Η αγορά γνωρίζει ότι αν οι αξιολογήσεις καθυστερούν, θα καθυστερήσουν να έρθουν και τα πακέτα δόσεων. Και αυτά πλέον δεν αφορούν μόνο σε πληρωμή δανείων και στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες αλλά και στη δημιουργία του περίφημου "μαξιλαριού" διαθεσίμων.
 
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές εισηγμένες προσπαθούν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της HSBC για τις αναδυόμενες αγορές Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής (η πρώτη ημέρα του συνεδρίου που λήγει σήμερα ήταν η Δευτέρα).
 
Το πρωταρχικό ερώτημα των ξένων επενδυτών αφορά στις εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι ξένοι φαίνεται να θεωρούν ως θετικό σενάριο για τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, διάχυτος είναι ο προβληματισμός τους για την πιθανότητα καθυστέρησης πολλών μηνών, σε συνδυασμό με την εν τω μεταξύ στάση του ΔΝΤ, και αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό.
 
Εκτί, οι μετοχές των Attica Bank, Alpha Bank, Εθνικής, Aegean και Λάμδα σημειώνουν απώλειες άνω του 1% αυτήν την ώρα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Folli Follie, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Τιτάν και Grivalia.
 
Στον αντίποδα, η μετοχή του Σαράντη, μετά το χθεσινό -3,25%, σήμερα κινείται με κέρδη 3,45%, με τις Motor Oil, Βιοχαλκο, Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ να την ακολουθούν με μικρά κέρδη.