Με επενδύσεις που ξεπερνούν σε σημερινή αξία το €1 δις, τα τελευταία 50 χρόνια η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ αποτελεί σήμα κατατεθέν σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη και στη δραστηριότητα στον τομέα των πετρελαιοειδών στην Κύπρο. Άμεσα συνδεδεμένη με τον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ έχει σταθερή ανάπτυξη τόσο σε δίκτυο πρατηρίων όσο και στη δημιουργία και επέκταση των εγκαταστάσεών της. 

Η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων στην Κύπρο, ιδιόκτητων εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαίου σε Βασιλικό και Λάρνακα, ενώ στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης πολιτικής-κοινωνικής ευθύνης δηλώνει πάντα παρούσα.

Και γεννήθηκε η Πετρολίνα...

Η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ είναι η πρώτη κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Κύπρο. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από πέντε αδέλφια με μεγάλα οράματα και όρεξη για δουλειά, τους αδελφούς Λευκαρίτη. Η ιδέα δραστηριοποίησης σε αυτόν τον τομέα προέκυψε από την ανάγκη ανεφοδιασμού του στόλου φορτηγών και λεωφορείων που είχαν δημιουργήσει από το 1946.

Έτσι, γεννήθηκε η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ με τη δημιουργία των πρώτων πρατηρίων και την ανέγερση αποθηκευτικών χώρων σε απομακρυσμένη τότε περιοχή της Λάρνακας, μακριά από οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη. Έκτοτε, οι εργασίες της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ αναπτύχθηκαν ραγδαία τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης με την επέκταση των εγκαταστάσεων στη Λάρνακα και τη δημιουργία του τερματικού στο Βασιλικό, καθώς και τη διεύρυνση του δικτύου πρατηρίων σε ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και μέσω εξαγορών άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία πετρελαιοειδών και υγραερίου. 

Διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών σε ιδιόκτητη γη τόσο στη Λάρνακα όσο και στην περιοχή Βασιλικού. Μέσω του δικτύου πρατηρίων της, η εταιρεία προσφέρει στον Κύπριο καταναλωτή άριστης ποιότητας προϊόντα και παράλληλα προμηθεύει με τα προϊόντα της έναν μεγάλο αριθμό εμπορικών πελατών που καλύπτουν όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας.

98 Πρατήρια 

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 98 πρατήρια σε όλη την ελεύθερη Κύπρο κάτω από τις εμπορικές ονομασίες "Petrolina" και "Agip". Με βάση την πρόσφατα ανανεωμένη συμφωνία με την ENI S.p.A. Ιταλίας, όλα τα πρατήρια της εταιρείας, που σήμερα φέρουν το εμπορικό σήμα "Agip", θα μετονομαστούν σε "Eni". 

Ήδη ένα πρατήριο της εταιρείας φέρει πλέον τα νέα λογότυπα του ιταλικού κολοσσού και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα εντός των επόμενων μηνών. Όλα τα καινούργια πρατήρια κατασκευάζονται με τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε θέματα ασφάλειας, λειτουργικότητας, καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ευρεία Γκάμα Προϊόντων 

Η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό, καθώς και στους εμπορικούς της πελάτες όλα τα είδη πετρελαιοειδών, όπως είναι η αμόλυβδη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, αγροτικό και ναυτιλίας, η κηροζίνη, το μαζούτ, το υγραέριο σε μορφή χύμα και σε κυλίνδρους, καθώς και τα μηχανέλαια και λιπαντικά. Δραστηριοποιείται, επίσης, μέσω της συνδεδεμένης της εταιρείας PPT Aviation Services Ltd στον τομέα ανεφοδιασμού αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Και τώρα υγραεριοκίνηση 

Η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ είναι η πρώτη εταιρεία πετρελαιοειδών που λειτουργήσε το πρώτο πλήρως αδειοδοτημένο πρατήριο υγραεριοκίνησης στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στο τερματικό Λάρνακας για την τροφοδοσία του συγκεκριμένου προϊόντος. Το υγραέριο κίνησης είναι ένα νέο προϊόν στην κυπριακή αγορά και προσφέρεται από την εταιρεία ως εναλλακτικό καύσιμο κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων και είναι κατάλληλο για όλα τα οχήματα που μπορούν να λειτουργήσουν με υγραέριο.

Αποτελεί μία πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αφού συμβάλλει σε χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Στόχος της εταιρείας είναι να λειτουργήσει σύντομα και σε άλλα πρατήρια υπηρεσία εξυπηρέτησης με υγραέριο κίνησης. Η καινοτομία αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, έτσι από το 2008 διαθέτει στην κυπριακή αγορά τα πρωτοποριακά καύσιμα κίνησης Platinum+ στην αμόλυβδη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων, καθώς και στο πετρέλαιο κίνησης, χωρίς οποιοδήποτε επιπλέον κόστος στον καταναλωτή.

Κοινό τερματικό για υγραέριο 

Αρχές Αυγούστου του 2017 η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού ενέκρινε την κοινοπραξία VLPG Plant Ltd, στην οποία η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ συμμετέχει με ποσοστό 35%, ως συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στη βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από όλα τα μέλη της κοινοπραξίας.

Στρατηγικά έργα υποδομής 

Τα εταιρικά πλάνα για το άμεσο μέλλον εστιάζονται σε στρατηγικά έργα υποδομής, κυρίως:

• στην ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, η οποία περιλαμβάνει την ανέγερση γεμιστηρίου βυτιοφόρων οχημάτων, τεσσάρων μικρών δεξαμενών για προϊόντα χαμηλής κατανάλωσης, αποθηκών καθώς και κτηρίων διοίκησης και ελέγχου,
• στη δημιουργία κοινού τερματικού υγραερίου μέσω κοινοπραξίας, επίσης, στην περιοχή Βασιλικού, καθώς και
• στην ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση του βορείου παραλιακού μετώπου της Λάρνακας στη βάση των δεδομένων όπως θα διαμορφωθούν με την μετεγκατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου εκτός Λάρνακας.

Η αναβάθμιση του δικτύου πρατηρίων είναι, επίσης, σταθερά μόνιμα υψηλά στις προτεραιότητες του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας στη βάση της συνεχούς αξιολόγησης της αγοράς και των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, όπως για παράδειγμα είναι η πρόσφατη προώθηση του υγραερίου κίνησης. 

Οι επενδύσεις της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ σε υποδομές είναι συνεχείς και στηρίζει έμπρακτα την κυπριακή οικονομία με τη δημιουργία μακροχρόνιων υποδομών, οι οποίες θα είναι σε θέση να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις επόμενες γενιές. Ειδικά όσον αφορά στις εγκαταστάσεις στο Βασιλικό το όφελος για την εταιρεία αναμένεται σημαντικό, αφού έχουν σχεδιαστεί με προοπτικές επέκτασης, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχουν κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη γη και λειτουργούν με τις υψηλότερες προδιαγραφές με τη δυνατότητα να καλύψουν όλες τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.