Στην εποχή της υγραεριοκίνησης εισέρχεται η κυπριακή αγορά μετά τις επίσημες ανακοινώσεις των εταιρειών ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ και Staroil, οι οποίες εξασφάλισαν άδεια για λειτουργία πρατηρίου υγραερίου κίνησης σε περιοχές της Λευκωσίας. Φορείς της βιομηχανίας, παρ’ όλο που επισημαίνουν ότι το υγραέριο κίνησης έρχεται στην κυπριακή αγορά με καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, σημειώνουν ότι "πρόκειται για ένα εναλλακτικό καύσιμο που οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν σε πιο χαμηλή τιμή και, επιπλέον, είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα". Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις "θα πρέπει να αναμένεται και η λειτουργία νέων πρατηρίων υγραερίου κίνησης σε άλλες περιοχές".

310 Πρατήρια 

Στην κυπριακή αγορά δραστηριοποιούνται, σήμερα, πέντε εταιρείες διάθεσης και διανομής πετρελαιοειδών: η ΕΚΟ (Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου), η PETROLINA (Holdings), η Staroil, η Lukoil Oil Company και η Exxonmobil.

Όσον αφορά στον αριθμό των πρατηρίων που βρίσκονται σε λειτουργία σε παγκύπρια βάση, ο αριθμός τους ανέρχεται κοντά στα 310-315 πρατήρια, ένας αριθμός ο οποίος, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων κ. Στέφανου Στεφάνου, "είναι αρκετά μεγάλος, αφού με βάση τον μέσο όρο κατανάλωσης θα έπρεπε να ήταν κοντά στα 177 πρατήρια".

Μετατροπή Οχημάτων 

Τι θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο καταναλωτής σε σχέση με την υγραεριοκίνηση στην Κύπρο; Ποιες διαδικασίες θα πρέπει π.χ. να ακολουθηθούν για τη μετατροπή ενός αυτοκινήτου;

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας city.sigmalive.com, "η μετατροπή ενός οχήματος πρέπει να γίνεται από αδειοδοτημένο τεχνίτη οχημάτων στην ειδικότητα του τεχνίτη συστημάτων υγραεριοκίνησης.

Ακολούθως ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προσκομίσει στα ταμεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών συγκεκριμένα έγγραφα, ώστε να εκδοθεί νέο Πιστοποιητικό Εγγραφής που θα αναγράφει και το υγραέριο ως καύσιμο του συγκεκριμένου οχήματος.

Τα έγγραφα είναι τα εξής: Αντίγραφο Άδειας Τεχνίτη Οχημάτων με ειδικότητα Τεχνίτη Συστημάτων Υγραεριοκίνησης αναφορικά με το πρόσωπο που εγκατέστησε το σύστημα, Βεβαίωση της εγκατάστασης συστήματος υγραεριοκίνησης υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από το ίδιο πρόσωπο που αναφέρεται στην Άδεια Τεχνίτη, και Πιστοποιητικό Εγγραφής Οχήματος. Το κόστος μετατροπής είναι στα €1200-1400 και εξαρτάται από τον κυβισμό του κάθε αυτοκινήτου. Η μετατροπή και η χρήση του υγραερίου εφαρμόζεται κυρίως στα βενζινοκίνητα οχήματα, τα οποία, εφόσον μετατραπούν, μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο βενζίνη όσο και υγραέριο. Στα ντιζελοκίνητα η πρακτική αυτή της μετατροπής είναι λιγότερο διαδεδομένη. Μέχρι σήμερα στην Κύπρο οι μετατροπές αφορούν μόνο βενζινοκίνητα οχήματα".

"Πιο φθηνή επιλογή" 

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, χαιρέτισε την έναρξη της λειτουργίας της πώλησης υγραερίου κίνησης σε δύο πρατήρια της Λευκωσίας, τα οποία έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες. Μιλώντας στο Capital Today, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι "το Υπουργείο Ενέργειας ανέλαβε τον συντονισμό της ετοιμασίας τού απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου και των διαδικασιών για εφαρμογή της υγραεριοκίνησης στην Κύπρο" και πρόσθεσε ότι "το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάστηκε από τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις τεχνικές προδιαγραφές για τοποθέτηση αντλίας υγραερίου, τα προσόντα των τεχνιτών συστημάτων υγραεριοκίνησης και τις προδιαγραφές των συστημάτων υγραεριοκίνησης".

Χαμηλή φορολογία

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, "το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διατήρηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης στον ελάχιστο επιτρεπόμενο από την ΕΕ, δηλαδή στα €0,125/κιλό ή €0,07/λίτρο μέχρι το 2022, νοουμένου ότι δεν τροποποιηθεί η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία". Είπε, επίσης, ότι "η φορολογία αυτή είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τους αντίστοιχους ειδικούς φόρους κατανάλωσης της βενζίνης και του ντίζελ που είναι στα €0,48/λίτρο και €0,45/λίτρο, παρέχοντας στον Κύπριο καταναλωτή μια επιλογή φθηνότερου καυσίμου των οχημάτων" Τέλος, χαιρετίζοντας την έναρξη λειτουργίας των πρατηρίων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως "σύντομα και σε άλλα πρατήρια θα τοποθετηθούν αντλίες υγραερίου, αφού αριθμός πρατηρίων έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες".

Αύξηση 6% στις πωλήσεις καυσίμων 

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πωλήσεις της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και οι προμήθειες πετρελαίου σε αεροπλά- να σημείωσαν άνοδο, σε αντίθεση με την πτώση που παρατηρήθηκε στις πωλήσεις ασφάλτου, ελαφριού και βαρέος μαζούτ, καθαρού και ακάθαρτου πετρελαίου και υγραερίου και στις προμήθειες πετρελαίου σε πλοία.

Τα ολικά αποθέματα πετρελαιοειδών στο τέλος του μήνα κατέγραψαν μείωση κατά 4,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017 οι ολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών σημείωσαν άνοδο της τάξης του 4,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Το σύνολο των πωλήσεων για τον μήνα Ιούνιο ανήλθε στους 128.872 τόνους. Οι πωλήσεις της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έφτασαν τους 30.445 τόνους, της αμόλυβδης 98 οκτανίων τους 1.892, του πετρελαίου αεροπλάνων τους 32.310 και του πετρελαίου κίνησης τους 28.951 τόνους.

"Η μετατροπή ενός οχήματος, για να λειτουργεί με υγραέριο, πρέπει να γίνεται από αδειοδοτημένο τεχνίτη οχημάτων στην ειδικότητα του τεχνίτη συστημάτων υγραεριοκίνησης".

2+1 εταιρείες πετρελαιοειδών που προσφέρουν υγαέριο κίνησης στην Κύπρο 

Το ελληνικό όνομα στα καύσιμα ΕΚΟ

ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ: Καύσιμα με κυπριακή σφραγίδα

STAROIL: Σε διαρκή κίνηση και ανάπτυξη