Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Σταθερά σε αρνητικά εδάφη κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να βλέπει μεν να πυκνώνουν οι εξελίξεις γύρω από το επιχειρείν και τις διεργασίες ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, αλλά να μην μπορεί να εντοπίσει τα θετικά σημάδια που θα την οδηγήσουν σε μεγαλύτερη έκθεση κινδύνου.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,62% στις 807,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.124,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,03% στις 976,75 μονάδες.

Ατύπως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών έχουν επανέλθει, μετά και τη θερινή ανάπαυλα, με την αγορά να βλέπει ότι πολλά από τα προαπαιτούμενα για την επόμενη να μην έχουν υλοποιηθεί ακόμη, ενώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου να παίρνουν και πάλι την ανιούσα. Και με τις δύο αυτές εξελίξεις σε ρεαλιστικό πλαίσιο, η πολυπόθητη και για πολλούς δρομολογημένη ανάκαμψη της οικονομίας να βρίσκει εμπόδια, όπως σχολιάζει μάλιστα η Citigroup σήμερα. 
 
Και μπορεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να πραγματοποιεί την επίσημη επίσκεψη στη Ελλάδα, αύριο, 7 Σεπτεμβρίου, με κεντρική ιδέα την αισιοδοξία και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα που επλήγη περισσότερο από την κρίση χρέους, αλλά οι επενδυτές, ιδίως οι ξένοι δεν μπορούν να συμμεριστούν το ίδιο εάν πρώτα δεν έχουν κάποια στοιχεία που να συνηγορήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Οι ξένοι επενδυτές "ζητούν" κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης μέχρι τα τέλη του έτους, προκειμένου να τοποθετηθούν σε ελληνικά assets. Αυτό διαμηνύουν στις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της HSBC για τις αναδυόμενες αγορές Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής (η πρώτη ημέρα του συνεδρίου που λήγει σήμερα ήταν η Δευτέρα).
 
Οι επαφές, μάλιστα, των ελληνικών τραπεζών με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στο Λονδίνο θα λειτουργήσουν ανιχνευτικά και ως προς τις διαθέσεις των ξένων να τοποθετηθούν σε ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών. Ύστερα από την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές τον Ιούλιο, οι τράπεζες σχεδιάζουν ομολογιακές εκδόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω τις συνθήκες της ρευστότητάς τους.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το πρωταρχικό ερώτημα των ξένων επενδυτών αφορά στις εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι ξένοι φαίνεται να θεωρούν ως θετικό σενάριο για τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, διάχυτος είναι ο προβληματισμός τους για την πιθανότητα καθυστέρησης πολλών μηνών, σε συνδυασμό με την εν τω μεταξύ στάση του ΔΝΤ. 
 
Το θέμα των κόκκινων δανείων ήταν το αμέσως επόμενο στις ερωτήσεις των ξένων επενδυτών. Και στον τομέα αυτό, οι ξένοι φαίνεται ότι θέλουν να αγοράσουν ελληνικά κόκκινα δάνεια, αλλά αφενός δεν βλέπουν μεγάλη διάθεση για πωλήσεις από τις ελληνικές τράπεζες, αφετέρου δεν διατίθενται να προσφέρουν υψηλά τιμήματα όσο θεωρούν ασταθές το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Λάμδα υποχωρεί κατά 2,94%, επηρεασμένη ήδη από τις εξελίξεις με το αρχαιολογικό "ενδιαφέρον" που παραμένει στο Ελληνικό, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Aegean, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Εθνική και Attica Bank. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέαλια, ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΟΛΟ, Folli Follie, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Φουρλής, ΟΠΑΠ και Πειραιώς. 
 
Στον αντίποδα, η Σαράντης συντηρεί στο 3,45% τα κέρδη της, έχοντας στο πλευρό της μόνο τις Eurobank, Motor Oil και Τιτάν, τα κέρδη των οποίων όμως δεν ξεπερνούν το 0,6%. Χωρίς μεταβολή οι Ελλάκτωρ, Grivalia και Βιοχαλκο.