Σε αρνητικό έδαφος εισήλθε, έπειτα από ανοδικό άνοιγμα, το αμερικανικό χρηματιστήριο, σε μια προσπάθεια αντίστασης στις πιέσεις που δέχεται από τα πολλαπλά "μέτωπα", τα οποία καλείται να διαχειριστεί σε μια ημέρα πλούσια σε εξελίξεις.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,15% στις 21.775 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,14% στις 2.461 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,15% στις 6.383 μονάδες. Οι δείκτες 

Οι επενδυτές αφομοιώνουν τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που μετά από τη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με τον Mario Draghi να διαμηνύει πως οι αποφάσεις για το QE θα ληφθούν εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο. Αυτά, σε μια περίοδο που η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις νομισματικής φύσεως, καθώς στο επίκεντρο τίθεται και η επιτοκιακή πολιτική της Fed.

Το ευρώ κερδίζει έδαφος, έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, φθάνοντας κοντά στα υψηλά της ημέρας, καθώς το δολάριο αποδυναμώνεται. 

Στο ταμπλό της Wall Street μετατίθενται, εν τω μεταξύ, και οι ανησυχίες λόγω των ζημιών που έχει προκαλέσει ο ισχυρός κυκλώνας Ίρμα που "χτύπησε" τα νησιά της Καραϊβικής, απειλώντας τώρα τη Φλόριντα και αφήνοντας πίσω του νεκρούς και καταστροφές. Το πέρασμά του έρχεται μετά από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας, προκαλώντας πρωτοφανείς πλημμύρες. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν σήμερα τις πτήσεις τους.

Παράλληλα, η αγορά επεξεργάζεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ύστερα από συμφωνία με τους ηγέτες του Κογκρέσου, να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Στα μάκρο της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα από την Άνοιξη του 2015 διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, γνωρίζοντας αύξηση κατά 62.000 στις 298.000 την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο του περάσματος του τυφώνα Χάρβεϊ που κατέστησε αδύνατο για πολλούς Αμερικανούς να εργαστούν.

Από την άλλη, η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων στις ΗΠΑ αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά στο β΄ τρίμηνο, αν και παρέμεινε υποτονική στη διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της GoPro σημειώνει "άλμα" της τάξεως του 16%, μετά από τις αίσιες προβλέψεις που δημοσίευσε για το γ’ τρίμηνο, ενώ ανοδικά κινείται και η μετοχή της Amazon, μετά από την ανακοίνωση των σχεδίων της