Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με κυρίαρχη πάντως την πτωτική τάση, εν μέσω των έντονων ρευστοποιήσεων που σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος και έπειτα από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, καθώς η Wall Street κλήθηκε να διαχειριστεί μία ημέρα πλούσια σε εξελίξεις.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,10% στις 21.785,12 μονάδες, με την JP Morgan και την Travelers να συμβάλλουν σημαντικά στην πτώση του. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,02% στις 2.465,10 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 6.397,87 μονάδες. 

Οι επενδυτές αφομοιώνουν τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που μετά από τη συνεδρίασή της, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με τον Mario Draghi να διαμηνύει πως οι αποφάσεις για το QE θα ληφθούν εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο. Αυτά, σε μια περίοδο που η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις νομισματικής φύσεως, καθώς στο επίκεντρο τίθεται και η επιτοκιακή πολιτική της Fed.

Στο ταμπλό της Wall Street μετατέθηκαν, εν τω μεταξύ, και οι ανησυχίες λόγω των ζημιών που έχει προκαλέσει ο ισχυρός κυκλώνας Ίρμα που "χτύπησε" τα νησιά της Καραϊβικής, απειλώντας τώρα τη Φλόριντα και αφήνοντας πίσω του νεκρούς και καταστροφές. Το πέρασμά του έρχεται μετά από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας, προκαλώντας πρωτοφανείς πλημμύρες. 

Παράλληλα, η αγορά επεξεργάζεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ύστερα από συμφωνία με τους ηγέτες του Κογκρέσου, να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Ψηλά στην ατζέντα παραμένουν και τα γεωπολιτικά, εν μέσω των εντάσεων που επικρατούν στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, η οποία δεσμεύθηκε να λάβει "ισχυρά αντίμετρα" για να απαντήσει στην αμερικανική πίεση, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιζητεί τον πόλεμο. Από μέρους του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση είναι μια επιλογή, αλλά πως ο ίδιος θα προσπαθήσει να την αποφύγει.

Στα μάκρο της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα από την Άνοιξη του 2015 διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, γνωρίζοντας αύξηση κατά 62.000 στις 298.000 την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο του περάσματος του τυφώνα Χάρβεϊ που κατέστησε αδύνατο για πολλούς Αμερικανούς να εργαστούν.

Από την άλλη, η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων στις ΗΠΑ αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά στο β΄ τρίμηνο, αν και παρέμεινε υποτονική στη διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης.