Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας με τους επενδυτές να εκφράζουν την ανακούφιση τους καθώς το πέρσαμα του τυφώνα Irma δεν ήταν όσο καταστρεπτικό φοβόντουσαν οι αναλυτές.

Ο τυφώνας έπληξε με σφοδρούς ανέμους τη Φλόριντα το σαββατοκύριακο, αφήνοντας εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, αν και οι περιοχές που επηρεάστηκαν από το black out ήταν λιγότερες από το αναμενόμενο. Την ίδια στιγμή, αν και οι ζημιές από το πέρασμα του τυφώνα αναμένεται να φτάσουν τα αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, η καταστροφή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο είχαν υπολογίσει οι αναλυτές.

Η Irma υποβαθμίστηκε σήμερα το πρωί σε καταιγίδα κατηγορίας 1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος της New York Federal Reserve, William Dudley προειδοποίησε ότι το χάος από τους τυφώνες Harvey και Irma θα μπορούσε να δώσει μία ώθηση στην οικονομία το 2018 καθώς θα δρομολογηθούν τεράστια έργα αποκατάστασης και ανακατασκευής στις πολιτείες του Τέξας και της Φλόριντα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 188,76 μονάδες (0,87%) στις 21.987,94 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq προσθέτει 73,63 μονάδες (1,16%) στις 6.434,50 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 20,38 μονάδες (0,83%) στις 2.481,74 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 κινούνται  με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Travelers στα 123,10 δολ. με άνοδο 3,31 δολ. ή σε ποσοστό 2,76%. Ακολουθούν η DowDuPont στα 66,10 δολ. με άνοδο 1,92% και η Cisco Systems με κέρδη 1,72% στα 32,01 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Home Depot (-1,78%) και η General Electric (-0,42%).

Την ίδια στιγμή καταλαγιάζουν οι ανησυχίες για την απειλή της Βόρειας Κορέας, καθώς το καθεστώς δεν πραγματοποίησε νέα πυραυλική δοκιμή μέσα στο σαββατοκύριακο όπως είχαν εκτιμήσει μερικοί αναλυτές για τον εορτασμό της ίδρυσης της χώρας.

Το καθεστώς πάντως εξαπέλυσε σήμερα και νέες απειλές κατά των ΗΠΑ, με την Pyongyang να προειδοποιεί ότι  ένα η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων θα "πληρώσει το τίμημα".

Στο ταμπλό ο τίτλος της ασφαλιστικής American International Group Inc. σημειώνει άνοδο 1,2% εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο αντίκτυπος από το πέρασμα της Irma θα είναι μικρότερος από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς οι καταστροφές αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 20 δισ. και 40 δισ. δολ. ενώ στον τυφώνα Harvey είχαν ξεπεράσει τα 65 δισ. δολ.