Σε ράλι επιδόθηκαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον S&P να καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη από τον Απρίλιο, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

Η ευφορία στη Wall Street ήταν διάχυτη σήμερα καθώς οι επενδυτές περίμεναν πολύ χειρότερη εικόνα από πέρασμα του τυφώνα Irma στην πολιτεία της Φλόριντα. 

Ο τυφώνας έπληξε με σφοδρούς ανέμους την πολιτεία το σαββατοκύριακο, αφήνοντας εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Αν και το κόστος των ζημιών αναμένεται να φτάσει τα αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, τα χειρότερα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ ο τυφώνας έχει πλέον εξασθενίσει σημαντικά και έχει υποβαθμιστεί σε καταιγίδα κατηγορίας 1.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 259,58 μονάδες (1,19%) σκαρφαλώνοντας στις 22.057,37 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq πρόσθεσε 72,07 μονάδες (1,13%) κλείνοντας στις 6.432,26 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 26,68 μονάδες (1,08%) τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 2.488,11 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η DowDuPont κλείνοντας στα 66,85 δολ. με άνοδο 2 δολ. ή σε ποσοστό 3,08%. Ακολούθηυσαν η Travelers στα 122,58 δολ. με άνοδο 2,35% και η Cisco Systems με κέρδη 2,30% στα 32,21 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Home Depot (-0,81%) και η General Electric (-0,42%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος της New York Federal Reserve, William Dudley υιοθέτησε μία αισιόδοξη άποψη για το χάος από τους τυφώνες Harvey και Irma σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία το 2018 καθώς θα δρομολογηθούν τεράστια έργα υποδομής στις πολιτείες του Τέξας και της Φλόριντα.

Την ίδια στιγμή καταλαγιάζουν οι ανησυχίες για την απειλή της Βόρειας Κορέας, καθώς το καθεστώς δεν πραγματοποίησε νέα πυραυλική δοκιμή μέσα στο σαββατοκύριακο όπως είχαν εκτιμήσει μερικοί αναλυτές για τον εορτασμό της ίδρυσης της χώρας.

Το καθεστώς πάντως εξαπέλυσε σήμερα και νέες απειλές κατά των ΗΠΑ, με την Pyongyang να προειδοποιεί ότι εάν η αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων θα "πληρώσει το τίμημα".