Του Κυριάκου Πενηνταέξ


"Το όνομα της Κύπρου αναγράφεται πολλές φορές στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα του Παναμά", όπως αποκάλυψε σε αποκλειστική δήλωση στη "Σημερινή" -την πρώτη σε κυπριακό μέσο ενημέρωσης- ο επικεφαλής της νέας παγκόσμιας δημοσιογραφικής αποκάλυψης, που εμπλέκει εκατοντάδες διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ηγέτες χωρών, σε σκάνδαλα ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής.

Ο Ιρλανδο-Αυστραλός διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), Τζέραρντ Ράιλ, αφήνει να νοηθεί στην εφημερίδα μας πως υπάρχουν εύλογες υποψίες για εμπλοκή νομικών και φυσικών προσώπων από τη χώρα μας στο σκάνδαλο των "εγγράφων του Παναμά". Τέτοιες υποψίες, εξάλλου, υπάρχουν και για πολλές άλλες χώρες.

Δεν έγινε ειδική έρευνα για Κύπρο
Μάλιστα, διευκρινίζει πως δεν έχει γίνει ειδική έρευνα για την Κύπρο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οπόταν τα δεδομένα κυπριακού ενδιαφέροντος παραμένουν ακατέργαστα. Σημείωσε δε πως οι δημοσιογράφοι που διερεύνησαν και διερευνούν το ογκώδες απόρρητο αρχείο για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος στις δικές τους χώρες, έχουν συναντήσει αρκετά φυσικά και νομικά πρόσωπα που δηλώνουν ως έδρα την Κύπρο. "Το ογκώδες αρχείο που αφορά την περίοδο 1977-2015 είναι εκεί και θα πρέπει κάποιος να το διερευνήσει για να μπορέσει να εντοπίσει περιπτώσεις κυπριακού ενδιαφέροντος", είπε ο κ. Ράιλ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ράιλ επισήμανε πως το απόρρητο αρχείο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, αλλά χρειάζονται κωδικοί πρόσβασης, οι οποίοι "δεν θα δοθούν σε κανέναν στο παρόν στάδιο", εκτός των μελών του δικτύου της ICIJ. "Δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τα έγγραφα. Θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις", ανέφερε ο ερευνητής.

Πάντως, στην ιστοσελίδα της ICIJ έχουν αναρτηθεί γενικά στοιχεία που αφορούν την Κύπρο και συγκεκριμένα ότι εμπλέκονται 3.636 εταιρείες, 109 πελάτες, 142 τελικοί δικαιούχοι και 2011 μέτοχοι. Τα ίδια στοιχεία κατατάσσουν τη χώρα μας στις δέκα πιο ενεργές χώρες που διαμεσολαβούν ως φορολογικοί παράδεισοι.

"Δεν έβλαψε ποτέ η διαφάνεια"
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές Κυπρίων αξιωματούχων, ότι τα δημοσιεύματα του δικτύου της ICIJ επιχειρούν να πλήξουν την οικονομία της Κύπρου, ο επικεφαλής της παγκόσμιας δημοσιογραφικής αποκάλυψης ήταν ξεκάθαρος: "Η διαφάνεια δεν έβλαψε ποτέ το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα αυτό που βλάπτει είναι το ξέπλυμα χρήματος και η φοροδιαφυγή". Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα των κυπριακών Αρχών, που άρχισε με αφορμή τις αποκαλύψεις της ICIJ, έχει ως επίκεντρο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν εις βάρος του κυπριακού κράτους… Σε ό,τι αφορά την έρευνα των δημοσιογράφων απ' όλον τον κόσμο, αυτή διήρκεσε πέραν του ενός έτους. "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στην ιστορία και μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία", επισήμανε ο Τζέραντ Ράιλ.